Tip over verbondenheid met de Ander

Hebben jullie al regelmatig gezinsoverleg?

door Karla Mooy

Hoe los jij in je gezin fricties en irritaties op? Negeren? Straffen en belonen? Of neem je tijd om er samen een oplossing voor te vinden?
Gezinsoverleg of familieberaad of hoe je het wilt noemen is een hele effectieve manier om samen te zorgen dat het gezellig is in huis en dat problemen worden opgelost.

Neem op vaste tijden een moment voor elkaar

Wat zijn de kenmerken van een goed gezinsoverleg?

  1. De bijeenkomst is op een vast tijdstip met een vaste regelmaat. Bijvoorbeeld op zaterdagavond eens in de twee weken. De frequentie bepaal je in overleg. Het kan ook handig zijn om het in principe elke week te plannen. Zijn er geen kwesties die besproken moeten worden, dan sla je een keertje over. Geen nieuws is dus goed nieuws.
  2. Leg een schriftje neer waar iedereen in kan schrijven waar hij of zij het graag over wil hebben.
  3. Laat tijdens de bijeenkomst de ‘inbrenger’ uitleggen wat voor hem of haar het probleem is en waarom. Zorg ervoor dat de achterliggende behoefte duidelijk wordt. Dat is erg belangrijk om een goede oplossing te vinden.
  4. Laat iedereen om de beurt antwoord geven op de vraag “Hoe ervaar jij deze situatie?”. Alleen degenen, die hier mee te maken hebben hoeven hun inbreng te geven.
  5. Brainstorm over oplossingen. Hier kan iedereen zijn denkkracht leveren. Oplossingen moeten aansluiten bij de behoeftes, die door de ‘inbrenger’ en de andere betrokkenen zijn geuit.
  6. Kies samen de meest geschikte oplossing. De oplossing heeft doorgaans de vorm van een afspraak. Deze afspraak moet voor iedereen haalbaar, acceptabel en duidelijk zijn.
  7. Vergeet vooral niet om de volgende keer te evalueren. Is het probleem opgelost of moet de oplossing worden aangepast? Misschien moet er een hele andere afspraak worden gemaakt?

Een gezinsoverleg kun je ook heel goed met jonge kinderen al doen.

Het regelmatig voeren van een gezinsoverleg heeft een aantal grote voordelen. Ten eerste los je terugkerende irritaties effectief op. Ten tweede zorgt het voor verbinding in het gezin, omdat je samenwerkt i.p.v. dat de ouders de lijnen uitzetten. Ten derde geeft het kinderen veel meer eigen verantwoordelijkheid en inbreng. Ze voelen zich serieus genomen. Het is goed voor hun zelfvertrouwen en voor hun sociale ontwikkeling.

Over de auteur van deze tip

Ik leer ouders van kinderen met gedragsproblemen, hoe ze een fijn gezinsleven kunnen hebben door beter af te stemmen op hun kind en door uit de machtsstrijd te komen. Mijn aanpak is gebaseerd op respect, authenticiteit en vertrouwen.
Kijk op www.ontspannenopvoeden.nl voor de gratis video ‘Wat elke ouder zou moeten weten.

Mijn uitgangspunten zijn vertrouwen in kinderen, respect, erkenning en acceptatie. Daarbij is het belangrijk dat de opvoeder inzicht heeft in zijn/haar eigen patronen en triggers.

Deze andere manier van opvoeden is niet alleen eerlijker naar het kind toe, maar uiteindelijk ook makkelijker, effectiever en leuker.

Als je rechtsboven in dit blokje op www.ontspannenopvoeden.nl klikt vind je daar een gratis e-book met 7 tips voor meer ontspanning in de opvoeding. Ook vind je op die site mijn blog met meer dan 20 artikelen over opvoeden.

Naam: Karla Mooy
Essentieel Coaching
Websites:

Meer tips van Karla »

Reageer op deze tip

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.