Tip over verbondenheid met de Natuur

Lekker slakkenweer!

door Marijke Sluijter

Elk weer is mooi weer. Nat weer is bijvoorbeeld prima slakkenweer. Slakken zijn leuke beesten om te bekijken. Ze lopen niet zo hard weg en er valt veel aan te zien. Tussen de buien door kun je naar buiten om ze te zoeken en als het weer gaat gieten dan kunnen ze even mee naar binnen voor nader onderzoek.

Haal de natuur naar je toe: bekijk eens een slak van dichtbij

Wist je dat alle slakkenhuisjes anders zijn? Vooral gekleurde tuinslakken zijn geweldig om te bekijken, er is er geen een hetzelfde. Je kunt ze op kleur uitzoeken, op aantal streepjes, op bruine of witte openingen. Het enige dat niet kan is ze selecteren op de richting van de spiraal. Probeer er maar eens een te zoeken die linksom draait. Is net zo moeilijk als het vinden van een klavertje vier!

O ja, en ze hoeven niet dood! Ze eten alleen algen. Bovendien is het voedsel voor de vogels, dus als je vogels in je tuin wilt moet je ze vooral laten lopen.

Naakslakken en grote grijze slakken eten wel veel blad. Maar ja, dat ruimt ook lekker op. Als je wilt dat ze ergens afblijven, kun je beter bedenken hoe je dat kan beschermen.
Je kinderen kunnen dan ‘s avonds als de naaktslakken op stap gaan met een vergrootglas de ogen op steeltjes bewonderen.

Over de auteur van deze tip

De ontwikkeling van mensen en de mensheid fascineert me. Ik vraag me altijd af wat er nodig is om een leerblokkade te overwinnen, wil weten wat iemand tegenhoudt om volledig tot bloei te komen en wat er nodig is om weer bij de levensstroom aan te haken.

Mijn werk als projectleider en coördinator bij Stichting Universele Opvoeding en het hoofdredacteurschap van Educare geven mij de kans om op die vraag een veelvoud aan antwoorden te krijgen.

Enkele keren per jaar geef ik cursussen aan leerkrachten, yogadocenten, kindercoaches en -therapeuten over aanraakspel en tekenen om de ontwikkeling van kinderen te ondersteunen.

Ik schreef toen ik in de jaren zeventig op Aruba woonde samen met Jacqueline van Ommeren ‘Educreation; hoe kinderen leren spreken, rekenen, schrijven en lezen in verbinding met zichzelf, de ander en de wereld’.

Terug in Nederland hielp ik babymassage in Nederland geaccepteerd te krijgen om de band tussen ouder en kind te versterken.

In 2002 introduceerde ik Onderlinge Kindermassage, een trend die uit Zweden kwam. Hierover schreef ik het boek ‘Aanraken, een levensbehoefte’. In april 2016 komt het uit in het Frans.

Momenteel geef ik aan leerkrachten, docenten van HVO en pedagogische opleidingen, kinder- of gezinscoaches en kindertherapeuten cursussen Zinvol Tekenen met Kinderen. Dit zijn communicatieve tekenspellen om het contact met kinderen te verdiepen. Ze werken in op de ontwikkeling van de cognitieve, emotionele en sociale intelligentie.

Om ouders, opvoeders en leerkrachten aan te moedigen meer met kinderen te gaan tekenen ontwikkelde ik in 2014 de ‘Droedel-App”: 52 tips voor een wekelijkse droedel.

Droedelen is gedachteloos bewegen op papier als ontspanningsmoment. Je hoeft niet je best te doen om het mooi te maken, want dat is niet het doel. Maar vaak wordt het mooier dan je dacht. En, kinderen doen graag met je mee!

Reageer op deze tip

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Eén reactie

    Error thrown

    Call to undefined function ereg()