Tip over verbondenheid met Materie

Spelletjes voor op de achterbank

door Florence Deru

Hoe hou jij je kinderen bezig op de achterbank? Ik wil bijvoorbeeld niet dat ze de hele tijd op een schermpje kijken, dus ik neem altijd een verrassingstas mee met daarin allerlei spelletjes om tevoorschijn te halen als de verveling toeslaat.

Neem kleine spelletjes mee waar iedereen plezier in heeft

Een spel dat ook voor een kind alleen geschikt is, is het voorwerpenraadspelletje. Ik neem een stoffen zakje mee per kind, zelf genaaid of een washandje. Daar doe ik steeds iets in zonder dat het kind het ziet. Het kind moet dan door te voelen (met het zakje dicht) raden wat erin zit.

Afhankelijk van de leeftijd van het kind of de ervaring met dit spel kun je de voorwerpen makkelijker of moeilijker uitkiezen. Denk aan een wasknijper, walnoot, knikker, dennenappeltje, houten diertjes, lepeltje, kurkje, legopoppetje, fietslampje, moertje…

De week, voor ik vertrok, keek ik mijn laatjes na op kleine voorwerpen voor in die tas.

Je kunt het spel op allerlei manieren doen als er meer kinderen zijn. Bijvoorbeeld om de beurt laten voelen, en ze laten onthouden wat ze denk te hebben gevoeld of dit te laten opschrijven. Aan het einde kijken wie het meest heeft onthouden. Of je doet dat na ieder voorwerp. En je kun ze ook zelf iets in het zakje laten doen.

Geniet samen
Kinderen genieten heel erg als ouders ook lol kunnen hebben met hun spelletjes. Vaak worden spelletjes voor hen ook veel interessanter als ze de ouders erbij kunnen betrekken. Schrijf je jouw beste tips hieronder?

Over de auteur van deze tip

Ik ben moeder van twee zonen van 12 en 13 jaar oud. Ik ben in Frankrijk geboren en kom er dus ook graag. Ik ben ervan overtuigd dat ‘schermbezigheden’ de creativiteit en speelsheid van kinderen in de kiem smoort. Trouwens, niet alleen die van kinderen… Ik ben nu werkzaam als pedagoog in de jeugdzorg. Maar ik ben steeds meer aangetrokken tot nieuwe initiatieven die de wereld goed doen. In het helpen neerzetten van die projecten waar ik achter sta ligt mijn kracht.

Naam: Florence Deru

Meer tips van Florence »

Reageer op deze tip

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Eén reactie

    Error thrown

    Call to undefined function ereg()