Tip over verbondenheid met de Ander

Reistips voor een zoete achterbank

door Florence Deru

De vakantie staat voor de deur voor mij, maar is voor sommigen al begonnen.

Maken jullie ook een lange reis naar Frankrijk of naar Zweden? En zetten jullie liever je kind ook niet voor een schermpje, die hele reis?

Neem dan een verrassingstas met spelletjes mee

Ik heb nog nooit een ds of ipad meegenomen voor op de achterbank en toch hebben mijn kinderen elke zomer tussen de duizend en tweeduizend kilometers met mij af moeten leggen.
Je kunt je voorbereiden als je weet dat ze zich gaan vervelen en daar nu al tegenop ziet.
Voor elke reis die ik alleen met mijn twee jongens maakte had ik op de bijrijdersstoel een tas vol nieuwe geheime spelletjes of activiteiten staan.
Ik had vaak meegemaakt dat, als ze zelf een speeltje uitkozen om mee te nemen voor de reis, ze iets kozen waar ze lang niet mee hadden gespeeld en er dan mee begonnen te spelen als ze nog thuis aan het inpakken waren. Dan is het snel niet meer interessant en verliest het zijn verrassingseffect. Daarom was het altijd een strikt geheime tas.

Een leuk spelletje voor twee of meer kinderen is deze: neem een kleine rieten mand met hengsel mee (bijvoorbeeld van de kringloopwinkel), met daarin touw en koop bij een gereedschapszaak een katrolletje. Als je dat als pakketje aan de kinderen op de achterbank geeft met de vraag wat ze hiermee zouden kunnen doen krijgen ze waarschijnlijk erg leuke idee√ęn.

Als ze het echt niet weten kun je ze wat helpen:

  • Een kabelbaantje¬†om van de ene naar de andere dingetjes over te schuiven. Het touw kan dan vastgebonden worden aan de handvatten boven de deuren van de auto, het katrolletje eraan en dat weer vast aan het mandje. Dan kan er van alles mee. Eten uitdelen via het mandje; het ene kind heeft de knabbelworteltjes de ander de rijstwafels…
  • Voor kinderen die kunnen schrijven: afspreken dat je alleen met briefjes mag¬†communiceren.
  • Of: tekeningen versturen die je begint en de andere afmaakt…

Kortom, je kunt er van alles mee doen, laat de kinderen het zelf maar bedenken!

Over de auteur van deze tip

Ik ben moeder van twee zonen van 12 en 13 jaar oud. Ik ben in Frankrijk geboren en kom er dus ook graag. Ik ben ervan overtuigd dat ‘schermbezigheden’ de creativiteit en speelsheid van kinderen in de kiem smoort. Trouwens, niet alleen die van kinderen… Ik ben nu werkzaam als pedagoog in de jeugdzorg. Maar ik ben steeds meer aangetrokken tot nieuwe initiatieven die de wereld goed doen. In het helpen neerzetten van die projecten waar ik achter sta ligt mijn kracht.

Naam: Florence Deru

Meer tips van Florence »

Reageer op deze tip

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.