Tip over verbondenheid met Materie

Organiseer een knalfeest met proefjes

door Stichting C3

Een uniek en knallend kinderfeest met proefjes organiseren? Dat is echt niet moeilijk! Met simpele materialen verander je eenvoudig je huis in een laboratorium en de feestgangers in jonge onderzoekers. De jongens en meisjes kunnen bijvoorbeeld, net als in CSI, een mysterie oplossen of een schoonheidssalon runnen met hun zelfgemaakte shampoo, gel en lipgloss. Succes gegarandeerd, ook met een bescheiden budget!

Laat kinderen experimenteren als echte onderzoekers

Sandra de Bont organiseerde zo’n feestje vol proefjes voor haar zoon Sebastiaan: “Dit was een groot succes! Zowel mijn zoontje als de vier gasten hebben een geweldige middag gehad. De jonge onderzoekers kregen echte labjassen aan. We hebben van elk kind een foto gemaakt en ze mochten hun eigen fotolijstje versieren. Daarna mochten ze aan de slag met verschillende proeven. Ze ontworpen en testten een hovercraft, maakten een kleurrijk schilderij met M&M’s en schilderden met scheerschuim. We sloten de middag spetterend af met het testen van de colafontein. Wel zes flessen cola gingen de lucht in, waarbij papa minstens zoveel plezier had als de kinderen.”

Op www.C3.nl/kids staan allemaal proeven die kinderen zelfstandig kunnen uitvoeren. Er zijn alleen wat huis-, tuin- en keukenmaterialen voor nodig. Kies een paar proeven uit en verzamel de ingrediënten. Een bezoekje aan de supermarkt of het opentrekken van je keukenkastjes is vaak al voldoende. Vergeet de slingers en ballonnen niet!

Goodiebag
Sandra heeft ook nog een hele leuke tip om de dag mee af te sluiten: “Na afloop gaven we alle kinderen een goodiebag mee. Hierin zat het versierde fotolijstje met een foto van zichzelf als onderzoeker, hun schuimkunstwerk, een zakje M&M”s, een kleurplaat en een proevenwaaier met daarin 10 proeven om thuis te doen. Zo konden ze thuis laten zien wat ze hadden gedaan én verder experimenteren.”

Feestje in het vooruitzicht?
Stichting C3 maakt het organiseren van een kinderfeestje vol proefjes makkelijk met het gratis kinderfeestjespakket. Hierin vind je volop inspiratie, tips en materialen om het huis aan te kleden. Je kunt ‘m hier bestellen.

Over de auteur van deze tip

Wetenschap is in. Kinderen in de basisschoolleeftijd zijn er dol op. Haal daarom de wereld van wetenschap en technologie de klas in en ga met je leerlingen op ontdekkingsreis. Met de materialen van Stichting C3 is dat een koud kunstje.

Stichting C3 ontwikkelt materialen en activiteiten om inspirerende lessen over wetenschap en technologie (met de focus op chemie) samen te stellen. Van eenvoudig tot uitgebreid, zodat je er een enkel lesuur maar als je wilt ook een complete themaweek aan kunt wijden. Zo maken kinderen al op jonge leeftijd kennis met chemie in de breedste zin van het woord. Ze ervaren dat ze daar in hun dagelijks leven vaker mee te maken hebben dan ze denken. Zonder chemie immers geen pilletje tegen de hoofdpijn, bubbels in je cola, badpak om mee te zwemmen of tablet om op te spelen. Tijdens het doen van proeven leren de kinderen bovendien belangrijke vaardigheden als onderzoeken, samenwerken en kritisch denken.

Naam: Stichting C3
Stichting C3
Websites:

Meer tips van Milou »

Reageer op deze tip

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.