Tip over verbondenheid met de Ander

Feestelijk eten!

door Hannah de Vos - Beckers

Herken je dit? Je hebt een feestmaaltijd. Iedereen valt aan en probeert zijn eigen bordje zo vol mogelijk te krijgen in de angst te kort te komen. Binnen een mum van tijd is alles op. Ongezellig!

Zorg voor een vriendelijks sfeer aan tafel

Op Aventurijn hebben we daar het volgende op gevonden: met Pasen maken we met elkaar een heerlijke maaltijd die bestaat uit veel verschillende kleine hapjes (crackertjes, kruidenboter, stukjes komkommer, eitje etc). Op het moment dat wij aan tafel gaan is er echter een spelregel: Je mag niets voor jezelf pakken en ook niets voor jezelf vragen. Wat wel mag is dat je iets aan een ander aanbiedt. Deze persoon kan dan alleen ‘ja graag’ of  ‘nee dank je’ zeggen.

Deze maaltijden hebben altijd een hele bijzondere, harmonieuze sfeer.

Voor de jongere kinderen is het echter wel een hele moeilijke opgave. Sommige kinderen  moet je er echt bij helpen. Met name het wachten tot je dát aangeboden krijgt waar je juist zo’n zin in had is best lastig.

Voor de tieners was er dit jaar een element aan toegevoegd:  De polsen werden met een reep stof aan die van een ander gebonden, zodat je als het ware mee moest bewegen met je buurman/vrouw. Dat was natuurlijk reden voor hilariteit en veel pret.

Eet feestelijk!

Op 29 mei as geeft Tijn Touber een lezing op Aventurijn. Wil je die bijwonen? Ga naar www.aventurijn.org voor meer informatie.

Over de auteur van deze tip

Hannah de Vos- Beckers studeerde HBO-Jeugdwelzijnswerk en behaalde haar diploma voor leraar primair onderwijs op de Helicon PABO voor leerkrachten in het vrije schoolonderwijs. Zij is werkzaam geweest bij diverse instellingen voor jeugdhulpverlening. Vanaf 1993 begon zij haar ideeën zelfstandig vorm te geven in een peutergroep en later ook met oudere kinderen.

In 2000 richtte zij met haar man Michaël de Vos de stichting Aventurijn op, een kleine school waar kinderen kunnen leren van het leven zelf. Naast de dagelijkse leiding van de school, schrijft zij artikelen en geeft workshops in binnen en buitenland over vernieuwend onderwijs.

Naam: Hannah de Vos - Beckers
Aventurijn
Websites:
Verbinden:

Meer tips van Hannah »

Reageer op deze tip

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.