Tip over verbondenheid met de Natuur

Happy B’EarthDay!

door Marijke Sluijter

Earth Day wordt ieder jaar gevierd op 22 april, met wereldwijde aandacht voor de bescherming van ons milieu. Je hoeft je daar niet toe te beperken,  want je kunt heel eenvoudig van elke dag een happy b’earth day maken door dagelijks iets voor de aarde te doen. Betrek je kinderen daarbij, bijvoorbeeld met dit spel.

Maak van elke dag een Happy B’EarthDay!

Teken een cirkel en verdeel die in vieren. Hou rondom de cirkel  ruimte over voor tekst.

Vul samen elk vak met een element: aarde, water, vuur en lucht.
Kras maar, en gebruik alleen geel, blauw en rood kleurpotlood. Daarin zitten alle kleuren die je nodig hebt verborgen.

Aarde is stevig, rotsig, dicht;
vuur vlammend, heet;
water golvend, rustig of wild.
En de lucht? Uiteraard licht en luchtig.

  • Wijs als jullie klaar zijn eerst de aarde aan. Vraag dan wat iedereen deze dag voor de aarde gaat doen. Hou het klein en haalbaar. Denk aan schillen in de compostbak doen, zaadjes in de aarde stoppen of de planten water geven. Schrijf dat bij de aarde, als stralen van de zon.
  • Ga dan naar het tweede vak, bijvoorbeeld vuur. Vuur is alles wat met warmte te maken heeft. Op dit moment verbruiken we de warmte die de aarde miljoenen jaren heeft opgeslagen te snel op. Bedenk wat je kunt doen om dat te verminderen. Bijvoorbeeld kort douchen, naar school fietsen, een trui aan zodat de verwarming lager kan. Schrijf op.
  • Bij water kun je denken aan het verminderen van vervuiling, zoals plastic, zeep met allerlei niet-oplosbare stoffen erin en zwerfafval opruimen als je dat ziet liggen.
  • De lucht hou je schoon door bijvoorbeeld minder met de auto te rijden, niet zoveel spullen te kopen en als je iets niet meer nodig hebt dat weg te brengen naar de kringloopwinkel.
  • Staan alle ideeën om de cirkel? Dan gaan we aan de slag. Morgen vragen we of het gelukt is!

Dit idee is gebaseerd op The Magical Earth Secrets, een milieu-sprookje van mijn vriendin Della Burford waarmee kinderen kunnen ervaren dat ook zij ertoe doen als het erom gaat de aarde leefbaar te houden.

Je kunt het boek bestellen via deze link: https://wildernesscommittee.org/product/magical_earth_secrets_della_burford

Zoals in elk sprookje mag je aan het slot een wens doen. Vraag je kinderen maar wat hun wens voor de aarde is! Plak die wens in het midden op de aardecirkel en hang hem op een mooie plek. Je kunt het papier met de wens ook mooi dichtvouwen. Dan kun je de wens openvouwen om ernaar te kijken.

Over de auteur van deze tip

De ontwikkeling van mensen en de mensheid fascineert me. Ik vraag me altijd af wat er nodig is om een leerblokkade te overwinnen, wil weten wat iemand tegenhoudt om volledig tot bloei te komen en wat er nodig is om weer bij de levensstroom aan te haken.

Mijn werk als projectleider en coördinator bij Stichting Universele Opvoeding en het hoofdredacteurschap van Educare geven mij de kans om op die vraag een veelvoud aan antwoorden te krijgen.

Enkele keren per jaar geef ik cursussen aan leerkrachten, yogadocenten, kindercoaches en -therapeuten over aanraakspel en tekenen om de ontwikkeling van kinderen te ondersteunen.

Ik schreef toen ik in de jaren zeventig op Aruba woonde samen met Jacqueline van Ommeren ‘Educreation; hoe kinderen leren spreken, rekenen, schrijven en lezen in verbinding met zichzelf, de ander en de wereld’.

Terug in Nederland hielp ik babymassage in Nederland geaccepteerd te krijgen om de band tussen ouder en kind te versterken.

In 2002 introduceerde ik Onderlinge Kindermassage, een trend die uit Zweden kwam. Hierover schreef ik het boek ‘Aanraken, een levensbehoefte’. In april 2016 komt het uit in het Frans.

Momenteel geef ik aan leerkrachten, docenten van HVO en pedagogische opleidingen, kinder- of gezinscoaches en kindertherapeuten cursussen Zinvol Tekenen met Kinderen. Dit zijn communicatieve tekenspellen om het contact met kinderen te verdiepen. Ze werken in op de ontwikkeling van de cognitieve, emotionele en sociale intelligentie.

Om ouders, opvoeders en leerkrachten aan te moedigen meer met kinderen te gaan tekenen ontwikkelde ik in 2014 de ‘Droedel-App”: 52 tips voor een wekelijkse droedel.

Droedelen is gedachteloos bewegen op papier als ontspanningsmoment. Je hoeft niet je best te doen om het mooi te maken, want dat is niet het doel. Maar vaak wordt het mooier dan je dacht. En, kinderen doen graag met je mee!

Reageer op deze tip

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.