Tip over verbondenheid met de Natuur

Bekijk het door de ogen van een dier

door Helen Roeten

De dierenwereld kan je helpen om met nieuwe ogen jezelf te zien: het dier als spiegel voor je eigen kwaliteiten en valkuilen.

Indianen gebruiken de dieren als totems. Ze trekken lessen uit de ontmoeting met een dier. Elk dier heeft bepaalde kwaliteiten, als je een dier tegenkomt kan je die eigenschappen op jezelf betrekken. Wat zeggen die mieren in je broodtrommel je, die buizerd die vlak voor je opvloog, wat kwamen ze je leren?

Zeg het in dierentaal

Kinderen vinden het vaak moeilijk om hun eigen gedrag te beschrijven, met diereneigenschappen praat het makkelijker: zeg het in dierentaal

Kinderen willen graag leren van dieren. Nu kom je niet elke dag dieren in te tram tegen, dus we moeten ons behelpen met kaarten. Je kunt ze zelf maken van foto’s of tekeningen, en er zijn mooie kaarten in de handel: de medicijnkaarten. De kwaliteiten van het dier kun je zien als medicijn voor de mens. De kaart beschrijft het dier en zijn kwaliteiten en lessen.

Laat ieder kind een kaart trekken en bespreek wat de kinderen van het dier weten. Vraag dan: “Herken je iets van jezelf in dit dier? Wat wel en wat niet? Is er iets wat het dier jou kan leren?”

Over de auteur van deze tip

Ik werk graag met de natuur als vertrekpunt. Daarom ontwikkelde ik ZO ZIJN!, een sociale en emotionele vaardigheidstraining die werkt met en in de natuur. Het is een speelse training voor docenten uit het basisonderwijs, kinderen en ouders. Pedagogisch Project Bureau ZIN&ZO heeft in samenwerking met communicatie trainer Karin Kaptijn een trainingstraject gemaakt om een veilig klassenklimaat en een gezond zelfbeeld van kinderen te stimuleren.

WAT KAN JE VERWACHTEN: Je krachten en talenten ontdekken in jezelf en in je groep. Leren communiceren op een bekrachtigende manier. Jezelf leren kennen met de natuur als spiegel.

Naam: Helen Roeten
Zin&Zo
Website:

Meer tips van Helen »

Reageer op deze tip

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Eén reactie

    Error thrown

    Call to undefined function ereg()