Tip over verbondenheid met de Natuur

Slecht weer bestaat niet

door Marijke Sluijter

Slecht weer? Voor een kind bestaat dat niet. Met laarzen, muts en regendichte jas kan je kind overal tegen.

Ga in weer en wind naar buiten

Stamp in de plassen, voel de wind in je gezicht en hoor hoe de hagel op je paraplu klettert. Zing daarbij dit vrolijke lied en trotseer de elementen.

HAGEL EN SNEEUW
Hágel en sneeuw, onweer wind en regen,
deren ons niet, wij kunnen er wel tegen!
Lách er maar om, en stap er flink doorheen!
‘t Is pech, maar zeg, als straks de zon eens scheen, lalalala….

Gát in je zool, het water sopt naar binnen,
o wat een pech, wat moet je nu beginnen,
én van je kraag, loop ‘t water langs je rug,
‘t is pech, maar zeg, de zon komt wel weer terug, lalalala….

Eén ding staat vast, morren helpt geen steek,
want als de zon, eens door de wolken keek,
én jou daar zag, al met zo’n kwaad gezicht,
‘t is pech, maar zeg, dan bleef het niet lang licht! Lalalala…..

Je kunt hier klikken om de melodie te horen.

Uitgewaaid en natgeregend? Droge kleren aan? Dan kun je met onderstaande droedel heerlijk nagenieten bij een warme kop thee of chocolademelk.

Regendroedel

  • Pak een donkerblauw potlood en een vel papier. Leg ook papier en potlood voor je kind(eren) klaar.
  • Neurie zacht het lied en teken rustig draaiend een grote cirkel. Hiermee breng je rust na de turbulentie van het weer buiten en richt je de aandacht naar het witte vlak in het midden.
  • Nu ga je los: Zing luidkeels het eerste couplet en kras op de maat van het lied in de cirkel. Vrolijk zingend vul je de hele cirkel met krassen die hagel, sneeuw, onweer, wind en regen verbeelden.
  • Zing het tweede couplet en kras een paraplu, over de eerdere krassen heen. Teken in de maat een grote boog bovenaan de cirkel en bij de laatste regels een stok eronder met boogje als handvat.
  • Derde couplet:
    Kras terwijl je zingt onder de paraplu één of meer vrolijke poppetjes.
  • Nog niet klaar? Je kunt het lied net zo vaak herhalen als je wilt en doorgaan tot je tevreden bent. Intussen zijn je kinderen waarschijnlijk allang met hun eigen tekening bezig.

Nog meer van deze spelletjes?
Ga naar www.droedel-app.nl en download de droedel-app. Je krijgt dan 52 van dit soort droedels, voor elke week van het jaar één. Je leert spelenderwijs tekenen en je kinderen kunnen gezellig meedoen.

Over de auteur van deze tip

De ontwikkeling van mensen en de mensheid fascineert me. Ik vraag me altijd af wat er nodig is om een leerblokkade te overwinnen, wil weten wat iemand tegenhoudt om volledig tot bloei te komen en wat er nodig is om weer bij de levensstroom aan te haken.

Mijn werk als projectleider en coördinator bij Stichting Universele Opvoeding en het hoofdredacteurschap van Educare geven mij de kans om op die vraag een veelvoud aan antwoorden te krijgen.

Enkele keren per jaar geef ik cursussen aan leerkrachten, yogadocenten, kindercoaches en -therapeuten over aanraakspel en tekenen om de ontwikkeling van kinderen te ondersteunen.

Ik schreef toen ik in de jaren zeventig op Aruba woonde samen met Jacqueline van Ommeren ‘Educreation; hoe kinderen leren spreken, rekenen, schrijven en lezen in verbinding met zichzelf, de ander en de wereld’.

Terug in Nederland hielp ik babymassage in Nederland geaccepteerd te krijgen om de band tussen ouder en kind te versterken.

In 2002 introduceerde ik Onderlinge Kindermassage, een trend die uit Zweden kwam. Hierover schreef ik het boek ‘Aanraken, een levensbehoefte’. In april 2016 komt het uit in het Frans.

Momenteel geef ik aan leerkrachten, docenten van HVO en pedagogische opleidingen, kinder- of gezinscoaches en kindertherapeuten cursussen Zinvol Tekenen met Kinderen. Dit zijn communicatieve tekenspellen om het contact met kinderen te verdiepen. Ze werken in op de ontwikkeling van de cognitieve, emotionele en sociale intelligentie.

Om ouders, opvoeders en leerkrachten aan te moedigen meer met kinderen te gaan tekenen ontwikkelde ik in 2014 de ‘Droedel-App”: 52 tips voor een wekelijkse droedel.

Droedelen is gedachteloos bewegen op papier als ontspanningsmoment. Je hoeft niet je best te doen om het mooi te maken, want dat is niet het doel. Maar vaak wordt het mooier dan je dacht. En, kinderen doen graag met je mee!

Reageer op deze tip

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.