Tip over verbondenheid met Jezelf

Wat is voor jou van waarde?

door HappyFamilyLife

Om te weten wie je kind is, zul je moeten weten wie je zelf bent.

Wie je bent als opvoeder wordt bepaald door jouw persoonlijke waarden en overtuigingen. Gaan dingen in het groeps- en/of gezinsleven niet helemaal zoals je het graag zou zien, kijk dan allereerst naar welke waarden voor jou het belangrijkst zijn.

Welke waarde wordt hier aangetast?

Schrijf de vier waarden die voor jou het belangrijkste zijn een op een stuk papier. Zet ze in volgorde van belangrijkheid. Vraag je dan vervolgens af welke waarde er op zo’n moment wordt aangetast. Schrijf dit erbij.

Hoe komt het dat dit gebeurt of dat je dit laat gebeuren? Ook dat schrijf je op.

Welke overtuiging met betrekking tot jouw rol als opvoeder over opvoeding of gezinsleven houdt je tegen om die waarde volledig na te leven?

Schrijf uit je hart, zet je verstand op nul, laat je hart spreken en luister…

Sta na deze oefening af en toe eens stil bij je gedachten en word je steeds meer bewust van wat er zich in je hoofd afspeelt. Welke gedachten heb je? Waar ben je van overtuigd? Door welke bril kijk je naar de wereld om je heen en naar het kind? Hoe zuiverder je kijkt, hoe beter je het kind kunt laten zijn of worden wie het is! En wat zuiver is voor jou bevindt zich in jouw HART.

“Als je blijft doen wat je altijd deed,
blijf je krijgen wat je altijd kreeg”

Over de auteur van deze tip

Het is Margriet haar passie om kinderen en volwassenen te laten leven vanuit hun eigen kern, kracht en essentie. Ze doet dit vanuit haar bedrijf Happy Family Life, dat gericht is op het inspireren van ouders bij het opvoeden van hun kind(eren) en het creëren van een gelukkig en effectief gezinsleven. Ze werkt o.a. met de Zeven eigenschappen van effectieve families van Stephen Covey en N.L.P. en Heartmath/Hartfocus methodieken.

Uitgangspunt hierbij is dat kinderen en ouders elkaar opvoeden en veel van elkaar te leren hebben. Maar dit vereist respect, vertrouwen en inzicht in jezelf als ouder. Een optimale opvoeding stelt een kind in staat om zijn eigen weg te bewandelen, vol vertrouwen op te groeien en te willen zijn wie hij is. Hierdoor groeit het kind op tot zichzelf, terwijl de ouder ook zichzelf kan blijven of misschien wel weer kan worden. Samen leren, samen groeien dus.

Margriet ontwikkelt hulpmiddelen voor thuis, schrijft columns voor Lof on-line en Mama’s.nl en geeft diverse workshops en trainingen op school en binnen het bedrijfsleven. Ze is zelf ook moeder van drie kinderen en gelukkig getrouwd.

In 2005 schreef ze samen met Eva Hoffman het boek “Opvoeden vanuit het Hart” en in 2008 verscheen de tweede herziene druk. Ze ontwikkelde verder het Kinderzin Beloningsboekje, en voor het spelenderwijs, effectief organiseren van het gezin de Happy Family Weekplanner en Happy Family Organizer.

Naam: HappyFamilyLife
Happy Family Life
Websites:

Meer tips van Margriet »

Reageer op deze tip

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.