Tip over verbondenheid met de Maatschappij

Hou de pest-draak tegen!

door Pieter van Dongen

Pesten vraagt blijvend aandacht. Niemand wil het, en toch gebeurt het. Er alleen over praten helpt niet. Beter werkt het als kinderen voelen wat pesten doet. En samen ontdekken hoe je een fijne sfeer krijgt in een groep. Spannend is het om het in de vorm van een ontdekkingstocht te gieten en de geheimen van een fijne klas te ontdekken.

Hoe staat het met ridderschap in jouw groep?

Het geheim zit hem in samen. Samen er voor staan, samen voor iets opkomen, samen eerlijk zijn, samen genieten.

Onderstaande zeven regels van goed ridderschap helpen je alvast een eind op weg.

De geheimen van de Ridders van de Ronde Tafel

Ieder geheim laat zien hoe deze ridders voor elkaar klaarstonden. Zij konden zo succesvol handelen omdat ze elkaar écht hielpen en als groep samenwerkten om het goede te doen, niet alleen voor zichzelf, maar voor iedereen. Er was geen sprake van ik maar van wij. Alles wat een ridder deed, deed hij ook voor alle anderen. Met hart en ziel. Dit was het geheim dat elke ridder in zich meedroeg.

 1. Accepteer wat er op je weg komt
  Ontspan volledig. Handel vanuit een gevoel van totale acceptatie en ontspanning. Het komt, zoals het komt. Laat je niet gek maken
 2. Neem initiatief
  Als je iets ziet dat tegen je gevoel voor rechtvaardigheid ingaat doe er dan iets aan. Niet passief afwachten maar er op af gaan en doen wat je wilt doen.
 3. Zorg ervoor dat je ‘online’ bent
  Wat je zegt en doet moet samengaan met je lichaam. Ga staan waar je voor staat en voel je rug. Neem je plaats in en recht je rug. Schouders ontspannen. Hierdoor versterk je je wil en je moed en blijf je authentiek en oorspronkelijk. Wat je zegt en doet komt van jou en niet van een ander.
 4. Heb vertrouwen in de goede afloop
 5. Spreek je verbeeldingsvermogen aan: gebruik innerlijke beelden om de meest wenselijke uitkomst te bereiken. Hoe meer en beter je gaat zien en voelen waar je heen wilt hoe beter het resultaat.
 6. Geef nooit op
  Blijf in alles wat je doet uitgaan van een positief resultaat. Zie voor je dat het gebeurt zoals jij het ziet en voelt. Het is al aanwezig. Het gaat erom dat je niet opgeeft.
 7. Blijf glimlachen
  Glimlachen ontspant je gezichtspieren en je lichaam. Als je dit doet kun je je moeiteloos inspannen. Je aandacht gaat naar je hart en je praat en handelt vanuit een liefdevolle houding. De Ridders van de Ronde Tafel vertelden elkaar mooie verhalen en moppen. Zij maakte zich niet druk over wat er zou moeten gebeuren. Zij hadden vertrouwen in elkaar en zij maakten zich niet druk om de toekomst. Zij namen tijd om plezier te maken.
 8. Wees dankbaar voor alles wat er op je weg komt
  Dankbaarheid is de wet van de wederkerigheid: je geeft iets vanuit je hart, daardoor word je hartelijk en gaat je hart open. Zo maak je de verbinding met jezelf en de ander. Bedank altijd je ouders, je leraren en alle andere edele ridders die je in je leven ontmoet. Geven is ontvangen wat je jezelf en elkaar geeft.

Dit zijn de zeven geheimen van de Ridders van de Ronde Tafel.

Wij staan voor elkaar klaar
Wij helpen elkaar
En dát is waar!

Want wij zijn de Ridders van de Ronde Tafel.

Wil je de zeven geheimen van het ridderschap in je klas gebruiken?
Een poster met de Zeven Geheimen van het Ridderschap kun je hier downloaden.

Wil je Ridderlessen op school? Neem dan contact met me op.

Over de auteur van deze tip

Ik was, naast mijn werk als docent lichamelijke opvoeding op het Farel-college in Ridderkerk, Psychomotorisch Therapeut. Ook was ik jarenlang Aikido-docent. Tijdens de Aikido-lessen ontdekte ik dat er steeds meer kinderen met concentratie- en gedragsproblemen kwamen. Omdat deze kinderen niet goed te begeleiden waren heb ik stichting “Het Zonnekind” opgericht, met steun van diverse professionals op het gebied van sociaal emotionele problematiek.

Na 35 jaar als docent aan het Farelcollege te Ridderkerk ben ik (sinds 2005) met pensioen en besteed ik al mijn tijd aan Het Zonnekind. Sinds de ontwikkeling van de Ridderlessen in 2013 heb ik op diverse scholen succesvol een lessenreeks over ridderschap gegeven. Op deze scholen heeft het pesten plaatsgemaakt voor samenwerken en elkaar ondersteunen.

Wil je ook Ridderlessen op jouw school?
Neem dan contact met me op.

Naam: Pieter van Dongen
De Zonnekinderen
Websites:

Meer tips van Pieter »

Reageer op deze tip

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.