Tip over verbondenheid met de Natuur

Ik kan het donker verlichten

door Admar Kwant

De dagen worden in deze tijd van het jaar steeds korter, de nachten langer. Langzaam bewegen we ons naar de kortste dag van het jaar: de dag waarop de zon haar laagste stand bereikt. Tijd om ons innerlijk licht te ontsteken!

Een erg mooie manier om dat te doen is lopen door ‘de lichttuin’. Onbewust wordt hierbij de symbolische kracht van de spiraal (het steeds doorgaan van buiten naar binnen en van binnen weer naar buiten) heel diep beleefd. Ook de kracht en de betovering van het ontstoken (innerlijke) licht is duidelijk voelbaar. Je ervaart dat je zelf actief moet worden en naar binnen moet gaan om het licht te ontsteken.

Maak een lichttuin om met kinderen het innerlijk licht te beleven

Leg in de donkere tuin (klas, kamer) sparrentakken in een spiraal op de grond, zó dat er een spiraalvormig paadje ontstaat. Zet een grote kaars in het middelpunt. Je kunt hem al laten branden vóór de kinderen naar het tuintje komen, of je kunt hem in het bijzijn van de kinderen laten aansteken door een als engel verkleed kind.

Nu mogen alle kinderen één voor één het tuintje binnengaan om hun eigen kaarsje (in een mooie rode appel gestoken) aan de grote kaars te ontsteken. Op de terugweg kunnen ze hun kaars ergens langs de rand zetten.

Het wordt steeds lichter in het donker door al die aangestoken kaarsjes!

Over de auteur van deze tip

Deze tip krijg je van Admar Kwant
Ik fotografeer, teken (tekende het boekje: ‘Kabouter Thijm’) en schilder. Ook maak ik gebruiksvoorwerpen van hout dat ik in mijn eigen omgeving vind. Ik houd van scharrelen, rommelen en bezig zijn; kortom léven met kinderen. En ik houd erg van de natuur.

Ik fotografeer en teken vaak voor Educare.

Naam: Admar Kwant
Educare
Website:

Meer tips van Admar »

Reageer op deze tip

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.