Tip over verbondenheid met Jezelf

Relaxte pubers

door Marien van Os

“Ga ik dat examen halen? Hoor ik wel bij de juiste groep? Waarom snappen mijn ouders mij niet?” De jeugd staat onder veel druk en de wereld is complexer en hectischer dan het ooit is geweest. En niemand vertelt ze precies hoe ze daarmee om kunnen gaan. Leren hoe je stress kan oplossen is één van de belangrijkste voorwaarden, om succesvol te kunnen zijn. Als je je op je op je gemak voelt bij jezelf, dan voel je je overal en bij iedereen thuis. Daardoor leer je met alle situaties om te gaan, en je treedt de wereld met natuurlijkheid, zelfvertrouwen en open blik tegemoet, zonder je teveel te laten leiden door ego of sociale druk.

Met deze eenvoudige ademhalingsoefening kunnen zelfs pubers zich in één keer ontspannen.

Op het moment dat je je niet lekker in je vel voelt zitten of je niet op je gemak voelt, bijvoorbeeld op een feestje waar je niemand kent, vlak voor een toets of bij een ruzie of vervelende situatie, gebeurt er iets in je lichaam. Er komt teveel spanning op je middenrif en alles in je lichaam lijkt zich zowel mentaal als fysiek te vernauwen. Via een simpele ademhalingstechniek kun je je middenrif ontspannen en de stress afvoeren en voel je direct een weldadig effect door je lichaam gaan.

Pak je zakdoek en `nies’ dan 3x stevig in je zakdoek. Dit ontspant direct je middenrif, normaliseert je ademhaling en voert stress af. Je voelt een weldadig effect door je lichaam gaan, vooral in het gebied van je buik en borst, daar waar doorgaans veel spanning zit.

De enige moeilijkheid van deze oefening is dat hij zo simpel is dat je hem gewoon vergeet om te gebruiken. Maar als je zakdoek bij de hand hebt, kun je hem altijd doen. Hij is bijzonder effectief. Probeer het zelf eens vlak voor een moeilijk gesprek. (Met je puber…).

Wil je meer oefeningen, tips en sleutels voor meer succes voor je puber, informeer dan naar het Youth Empowerment Seminar (YES!) voor middelbare scholieren van 13 t/m 17 jaar. De deelnmers krijgen een doeltreffend programma aangeboden op het gebied van zelfontwikkeling, die stress moeiteloos oplost en jongeren meer energie, gezondheid en plezier geeft.

De cursus bevat een unieke combinatie van dynamische lichaamsoefeningen, interactieve groepsprocessen, yoga, meditatie en ademhalingtechnieken. Tevens leren de jongeren tijdens de YES! cursus om beter te focussen en worden hun leiderschapskwaliteiten aangesproken. Aan de hand van groepsdiscussies werken ze aan hun zelfvertrouwen en leren ze omgaan met kritiek en groepsdruk.
Deelnemers van de cursussen hebben direct en blijvend minder last van stress en ze kunnen beter omgaan met hun gevoelens en emoties. Ook zijn ze helderder, minder snel afgeleid en zijn hun leerprestaties opmerkelijk verbeterd. Bovendien hebben ze een beter zelfbeeld, meer zelfvertrouwen en staan ze positiever in het leven.

Het Youth Empowerment Seminar (YES!), is één van de jongerenprogramma’s van de Art of Living-foundation, een educatieve, humanitaire organisatie met wereldwijd gezondheids initiatieven oa in de Verenigde Naties en de Wereld Gezondheids Organisatie.

Kijk voor de eerstvolgende cursusdata op de agenda van Art of Living. Via Yokidoki kun je je ook aanmelden, met de nieuwsbrief wordt je op de hoogte gehouden van ingeplande cursusdata. Op www.yokidoki.nl kun je je aanmelden voor de gratis nieuwsbrief.

Over de auteur van deze tip

Als trainer, docent en coach wil ik kinderen, jongeren en volwassenen inspireren tot het (her)vinden van hun innerlijke kracht en spirit. Dit doe ik door ze te leren verbinding maken tussen hoofd, hart en lijf met yoga-, ontspannings-, vitaliteit- en bewustzijnslessen/cursussen/workshops.
Met Yokidoki verzorg ik verschillende workshops en trainingen op dit gebied voor onderwijs en kinderopvang op locatie. De 2-daagse training ‘Chillen met je billen’ (Groep in Balans) voor leerkrachten en pedagogische begeleiders geef ik enkele keren per jaar in de inspiratie-ruimte bij Educare.

Mijn andere passie is voeding en gezondheid. Wellicht ken je me van Educare, waar ik tot voor kort veel van mijn kennis en ervaring kwijt kon als vaste auteur voor de gezondheidsrubriek.
Op www.yokidoki.nl kun je je aanmelden voor een gratis e-cursus ‘Chillen met je billen’. Op www.yokidokigezond.nl kun je het gratis e-book ‘Gezond het jaar rond’ downloaden.

Naam: Marien van Os
Ilja Regenboogyoga
Website:

Meer tips van Marien »

Reageer op deze tip

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.