Tip over verbondenheid met de Ander

Rouw en verdriet met kinderen

door Simone de Bruin

Als een dierbare overlijdt, kan het zijn dat de grond onder je voeten lijkt weggeslagen. Alles wat veilig leek, is met één klap weggevaagd en niets in je leven is meer hetzelfde. En hoewel iedereen op zijn of haar manier verdriet door verlies verwerkt, is het van belang je kinderen bij dit proces te betrekken. Ongeacht hun leeftijd. Kinderen leven in jouw energie en hoe jong ze ook zijn, zij weten precies wanneer er echt iets mis is. Ze kunnen het misschien niet onder woorden brengen maar zij weten het heel goed.

Laat bij rouw je pijn en verdriet ook aan je kind zien

Waar leven is, is dood. Iedereen krijgt hier vroeger of later mee te maken. En omdat de dood bij het leven hoort, is het van belang kinderen ook bij dit deel van het leven te begeleiden. Om je kinderen te helpen, sta jezelf toe om jouw verdriet te laten zien aan je kind. Daarmee creëer je een opening voor kinderen opdat zij ook hun verdriet mogen laten zien. Jij kunt hen troosten en zij kunnen ervaren dat zij jou kunnen troosten.

Wees eerlijk naar je kinderen en vertel hen zoveel mogelijk over de feiten. Ook als de omstandigheden dramatisch zijn. Soms is fantasie veel erger zijn dan de werkelijkheid.

Gebruik herinneringen, foto’s, filmpjes, boeken om de dierbare te eren. Blijf vertellen over alles wat jullie deelden en over alle gekke, grappige momenten in jullie gezamenlijke leven. Iemand is namelijk pas echt dood, als niemand meer over diegene praat.

Herstel het gevoel van veiligheid. Ook al zie je door het verdriet het bos niet meer, probeer zo snel mogelijk structuur aan te brengen door weer regelmaat in de dagen te brengen. Knuffel je kind vaak, neem het in je armen of op schoot. Het helpt jullie beiden.

Meer tips kun je lezen in ons gratis te downloaden E-boekje over rouw en verdriet op www.sensicirkel.nl. Hierin staat het verhaal van Ashia en oma Nuru. Er staan ook tips in om met elkaar te doen en hoe om te gaan met kinderen die rouwen. De dood hoort bij het leven maar is niet een onderwerp dat je gemakkelijk aansnijdt dus als ons E-boekje je daarbij kan helpen, is dat fijn.

Over de auteur van deze tip

Als mens ontkom je niet aan gebeurtenissen in je leven. Hoe je er mee omgaat, wat je er mee doet, is een keuze. Kom je in beweging of juist niet? Wat je ook doet, het laat sporen na en soms zijn die pijnlijk. In mijn praktijk begeleid ik volwassenen en kinderen met name op sociaal-emotioneel gebied. De focus van mijn werk ligt op het bewust worden van gedrag en onderliggende beweegredenen. Emoties stoppen niet bij de voordeur maar neem je mee naar je werk, naar school, naar je hele omgeving. Daarom vind ik het belangrijk om regelmatig het hele systeem te bekijken. Mijn werkervaring, het moederschap en het verwerken van trauma en verlies hebben mij inzichten gegeven en bovenal ook inspiratie. Praten over emoties kan eenvoudig en vergroot het gevoel van welzijn.

Naam: Simone de Bruin
Praktijk Hati Saya
Websites:
Verbinden:

Meer tips van Simone »

Reageer op deze tip

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.