Tip over verbondenheid met de Ander

De Kerstdagen – maak er een feestje van!

door Lex Hupe

Wie kent het niet: de kerstdagen komen er alweer aan en leveren de nodige stess op. De uitnodigingen stromen binnen, bezoekschema’s maken, recepten bedenken, de kinderen zoethouden – noem maar op. Je bent blij als het weer afgelopen is. Toch is kerst een traditie waar je veel goeds uit kunt halen. Het haalt de goede kanten van mensen boven. We zoeken elkaar op en delen onze beste gevoelens. Onze intenties komen weer naar boven nu we er even de tijd voor nemen. De kaarsjes staan voor het licht dat weer gaat komen en dat onze harten verwarmt. Hoe kom je de stress te boven en ervaar je het hartsgevoel van kerst?

Stel je gezin centraal – zorg ervoor dat jullie het samen echt leuk hebben.

Neem dat gevoel als basis, thuis en ook als je op bezoek  bent. Dat werkt aanstekelijk.

Vraag naar het afgelopen jaar Vraag aan je familie en vrienden hoe zij het afgelopen jaar hebben beleefd. Wat is het meest persoonlijke dat je geraakt heeft? Ben je aan jezelf toegekomen? Hoe kijk je terug en wat wil je volgend jaar echt anders doen?

Bezoek een museum Er zijn veel vrije dagen rondom Kerst en Oud en Nieuw. Overleg samen of er een leuk museum is. Denk ook aan de kinderen – is het daarop ingericht? Maak er een leuke dag van met z’n allen.

Vraag het aan je kinderen Wat hebben zij voor ideeĂ«n om het Kerstfeest en de kerstvakantie leuk te maken? Alleen al door ze serieus te nemen hierin worden ze actiever en gaan ze de sfeer mede vormgeven. Deins niet terug voor ‘onhaalbaar’ maar formuleer eerst in vrijheid jullie wensen. Ga samen op zoek naar de mogelijkheden om die te realiseren.

Aan wie denk je Tijdens de Kerst is het goed om eens stil te staan bij mensen die eenzaam zijn, iemand verloren hebben, of ziek zijn. Stel je samen met je kinderen voor of je zo iemand kent, en bedenk dan een kleine attentie om te geven.

Hoe doen jullie het dit jaar? Vraag eens aan collega’s en vrienden welke aanpak zij hebben dit jaar om stress te vermijden en leuke dingen te doen. Er zitten vast enkele bruikbare tips bij!

Over de auteur van deze tip

Lex Hupe is de bedenker van het QualityTime spel, een leuk kaartspel waarmee je hartsverbinding creĂ«ert in je gezin. Speel het samen en beleef plezier aan elkaar! Speciaal voor deze “donkere dagen”…

Naam: Lex Hupe
Website:

Meer tips van Lex »

Reageer op deze tip

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.