Tip over verbondenheid met de Natuur

Pauzepakjes

door Carolien Adriaansche

Afval, kan het een beetje minder?
We produceren iedere dag gemiddeld 1,5 kilo afval per persoon. Dat is ruim 500 kilo per jaar. Je kunt je afval natuurlijk scheiden en dan kan het worden gerecycled, maar het is beter om minder afval te produceren. Een eenvoudig voorbeeld is natuurlijk om zelf een boodschappentas mee te nemen.

Als ik als ‘afvaljuf’ op scholen workshops over en met afval geef, verbaas ik mij altijd over de propvolle afvalbakken met drinkpakjes. Ik vis er ook vaak gekleurde flesjes uit voor mijn les. Eigenlijk besef je pas hoeveel afval je hebt als je het allemaal bij elkaar legt.

Zo bouwde ik eens een ‘Pakjesflat’ met alle drinkpakjes die leerlingen van een school een week lang hadden opgespaard. Nu realiseerden zij zich hoeveel afval dat was en ze schrokken daar behoorlijk van. Een mooi moment om dat weer terug te koppelen naar de les en te bespreken hoe je de afvalberg kan verminderen.

Schaf een afsluitbare beker aan

Vul die met siroop en water. De beker gaat thuis bij de afwas van de hele dag dus dat levert geen extra milieubelasting op. Koop de siroop in een zo groot mogelijke verpakking. Geconcentreerde producten in grootverpakkingen zijn altijd beter voor het milieu.

Over de auteur van deze tip

Recycle kunstenaar Carolien Adriaansche maakt ruim 20 jaar beesten van afval en exposeerde daarmee in binnen en buitenland. Sinds 2005 geeft ze recycle workshops onder de naam ‘Afvaljuf’.

Naam: Carolien Adriaansche
http://www.carolienadriaansche.nl/
Website:

Meer tips van Carolien »

Reageer op deze tip

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

2 reacties

    Error thrown

    Call to undefined function ereg()