Tip over verbondenheid met Materie

Weet wat je eet!

door Stichting C3

Decembermaand, tijd voor een lekker stukje gevulde speculaas. Met heerlijke spijs van amandelen…. Of niet? Kom erachter met een experiment.

Maak kinderen voedselwijs: spijs van amandelen of… is het iets anders?

Boodschappenlijst:

–¬†¬†¬†¬†¬†¬† Een pak goedkope gevulde speculaas (je kan ook kano‚Äôs of gevulde koeken nemen)

–¬†¬†¬†¬†¬†¬† Een pak dure gevulde speculaas

–¬†¬†¬†¬†¬†¬† Gekookte witte bonen (pot)

–¬†¬†¬†¬†¬†¬† Amandelschaafsel

–¬†¬†¬†¬†¬†¬† Joodoplossing (Betadine)

–¬†¬†¬†¬†¬†¬† Bord of schaaltje

–¬†¬†¬†¬†¬†¬† Vork

Experiment:

  1. Leg een gekookte witte boon op het bord of schaaltje en prak deze fijn met de vork.
  2. Leg ook een klein beetje van het amandelschaafsel op het schaaltje.
  3. Doe een druppel joodoplossing op de witte bonen en een druppel op het amandelschaafsel. Wat zie je?
  4. Neem een stukje spijs uit allebei de stukken gevulde speculaas en leg ook deze op het schaaltje.
  5. Druppel op beide stukjes spijs een druppel joodoplossing. Wat zie je?
  6. Waar denk je dat de goedkope amandelspijs van gemaakt is?

Resultaten:

Als Betadine in aanraking komt met zetmeel, kleurt het blauw. In echt amandelspijs zit geen zetmeel. Als je hier Betadine aan toevoegt zal de Betadine niet verkleuren. In nepamandelspijs zitten peulvruchten. En peulvruchten bevatten zetmeel. Als je dus Betadine toevoegt aan nepamandelspijs kleurt de Betadine blauw. Zo bepaal je vrij eenvoudig of je met echt amandelspijs te maken hebt of niet. Op de verpakkingen kan je het (meestal) ook terugvinden: nepamandelspijs hoort bij de ingredi√ęnten witte bonen of peulvruchten te vermelden.

Duur of toch lekker goedkoop?

Amandelspijs is duur. Vandaar dat er bij gevulde koeken, kano’s en bijvoorbeeld banketstaven in plaats van echt amandelspijs, vaak banketbakkersspijs wordt gebruikt. Banketbakkersspijs wordt gemaakt van gemalen abrikozenpitten en witte bonen. Dit zijn veel goedkopere grondstoffen. Je merkt het verschil overigens niet alleen in de prijs, ook de spijs is anders. Spijs gemaakt van gemalen abrikozenpitten en witte bonen is veel plakkeriger dan echt amandelspijs.

Niets is wat het lijkt….

Niet alleen amandelspijs bestaat in verschillende vormen. Ook bij bijvoorbeeld chocoladeproducten moet je goed kijken wat je koopt. Als er op hagelslag en repen het woord chocolade staat, weet je zeker dat er minimaal 35% cacao in verwerkt is. Anders mag het geen chocolade genoemd worden, maar heet het cacaofantasie. Maar voor bijvoorbeeld broodsmeersels (zoals pasta) en paaseitjes geldt deze regel niet! Zij mogen al chocolade genoemd worden als het maar net genoeg cacaopoeder bevat om de chocolade kleur te geven.  Dus ook chocolade is niet altijd wat je denkt…

Over de auteur van deze tip

Wetenschap is in. Kinderen in de basisschoolleeftijd zijn er dol op. Haal daarom de wereld van wetenschap en technologie de klas in en ga met je leerlingen op ontdekkingsreis. Met de materialen van Stichting C3 is dat een koud kunstje.

Stichting C3 ontwikkelt materialen en activiteiten om inspirerende lessen over wetenschap en technologie (met de focus op chemie) samen te stellen. Van eenvoudig tot uitgebreid, zodat je er een enkel lesuur maar als je wilt ook een complete themaweek aan kunt wijden. Zo maken kinderen al op jonge leeftijd kennis met chemie in de breedste zin van het woord. Ze ervaren dat ze daar in hun dagelijks leven vaker mee te maken hebben dan ze denken. Zonder chemie immers geen pilletje tegen de hoofdpijn, bubbels in je cola, badpak om mee te zwemmen of tablet om op te spelen. Tijdens het doen van proeven leren de kinderen bovendien belangrijke vaardigheden als onderzoeken, samenwerken en kritisch denken.

Naam: Stichting C3
Stichting C3
Websites:

Meer tips van Milou »

Reageer op deze tip

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.