Tip over verbondenheid met Materie

Hoe ontstaan bergen?

door Stichting C3

Je kunt natuurlijk alles uit boeken leren, of via internet, maar er gaat niets boven een ouderwetse met de hand gemaakte proef. Zoals het nabootsen van aardlagen die tegen elkaar aan botsen.

Ontdek wat tektonische platen zijn en hoe die voor bergen zorgen

Wat heb je nodig?
Mars
Snickers
gekarteld mes

Pak de repen uit en leg ze links en rechts op de tafel. Pak ze nu stevig vast en laat ze keihard tegen elkaar aan botsen. Leg het chocolademengsel in de vriezer. Haal het er na een paar uur uit en snij het in de lengte doormidden.

Wat is er gebeurd?
Er is een chocoladegebergte ontstaan. De bovenste laag van de aarde is de aardkorst. De aardkorst lijkt op een gebarsten schil van een ei. Hij bestaat niet uit één stuk, maar uit grote platen die drijven op de laag eronder. Doordat de laag onder de aardkorst beweegt, kunnen de platen verschuiven. Wanneer twee platen op elkaar botsen worden de randen samengedrukt en deuken ze in. De gesteenten schuiven over elkaar en de randen komen omhoog. Hierdoor ontstaan hele grote bergen zoals de Himalaya en de Alpen. Met dit proefje heb je een botsing tussen twee platen nagedaan. In het echt duurt zo’n botsing miljoenen jaren.

Nog meer proefjes doen? Vraag de waaier van C3 aan: www.C3.nl/kids

Over de auteur van deze tip

Wetenschap is in. Kinderen in de basisschoolleeftijd zijn er dol op. Haal daarom de wereld van wetenschap en technologie de klas in en ga met je leerlingen op ontdekkingsreis. Met de materialen van Stichting C3 is dat een koud kunstje.

Stichting C3 ontwikkelt materialen en activiteiten om inspirerende lessen over wetenschap en technologie (met de focus op chemie) samen te stellen. Van eenvoudig tot uitgebreid, zodat je er een enkel lesuur maar als je wilt ook een complete themaweek aan kunt wijden. Zo maken kinderen al op jonge leeftijd kennis met chemie in de breedste zin van het woord. Ze ervaren dat ze daar in hun dagelijks leven vaker mee te maken hebben dan ze denken. Zonder chemie immers geen pilletje tegen de hoofdpijn, bubbels in je cola, badpak om mee te zwemmen of tablet om op te spelen. Tijdens het doen van proeven leren de kinderen bovendien belangrijke vaardigheden als onderzoeken, samenwerken en kritisch denken.

Naam: Stichting C3
Stichting C3
Websites:

Meer tips van Milou »

Reageer op deze tip

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.