Tip over verbondenheid met de Natuur

Spinnensafari

door Marijke Sluijter

Voor wilde dieren hoef je niet ver weg. De grootste griezels zijn vlakbij: spinnen! Eng? Welnee! Als je goed kijkt leer je ze echt waarderen.

Het mist deze week. Mooi weer om spinnen te spotten. Ze zijn er in allerlei soorten en maten. En met duizenden glinsterende dauwdruppels aan het spinrag lijkt het of de spinnen zich feestelijk verheugen op de naderende herfst.

Zoek spinnen in de mist

Met de kleine cameraatjes die we tegenwoordig in onze smartphones en tablets hebben kun je uitstekend spinnen ‘vangen’. Loop met smartphone of tablet langs de struiken en fotografeer ze. Vergeet niet de onderkant ook te fotograferen. Op de computer kun je ze vergroten en nog beter bekijken. Zijn het geen prachtige dieren?

Je verbaast je misschien over de vele soorten spinnen die je op je spinnensafari tegenkomt. Thuis, met de foto bij de hand, kun je gemakkelijk opzoeken welke soorten je hebt gekiekt.

Spinnenwebspelletjes

Steek acht satéstokjes in een kastanje en draai een draad om elk stokje, tot je een spinnenweb hebt.

Kriebelversjes
‘Loop’ met je vingers over de rug van je vriendje of vriendinnetje naar boven op zijn of haar hoofd. Zeg het versje:
Zilverdraadje, kleine spin,
Klom vol trots haar webje in
Bovenaan bleef zij eens kijken
Of ze haar webje wel vond lijken
Of de draadjes wel goed hangen
Om daar vliegjes in te vangen
Zilverdraadje was tevree
En…
Glee zomaar naar benee!

Bij de laatste regel glij je snel met je vingers vanaf het hoofd naar onderaan de rug.

Nog een:
De spin wielewin
de spin wielewin
Die weeft er een web
Die weeft er een weg
De spin wielewin
De spin wielewin
Die vangt daar…
vliegjes en mugjes in

‘Teken’ met een vinger vanuit het midden van de rug acht draden naar alle kanten. Ga dan zingen en teken vanuit het midden een spiraal naar buiten. Bij de laatste zin vertraag je en geef je met duimen en wijsvingers kleine kneepjes op de rug.

Dit liedje is ook leuk als schrijfoefening
Met kleurpotlood op een vel papier teken je het web op het ritme van het liedje. Daarna kun je de spin erbij tekenen, de vliegjes, mugjes en vlinders.
Het web krijgt natuurlijk ook iets waar het aan hangt: een muur, takken of de spiegel van de autodeur?

Over de auteur van deze tip

De ontwikkeling van mensen en de mensheid fascineert me. Ik vraag me altijd af wat er nodig is om een leerblokkade te overwinnen, wil weten wat iemand tegenhoudt om volledig tot bloei te komen en wat er nodig is om weer bij de levensstroom aan te haken.

Mijn werk als projectleider en coördinator bij Stichting Universele Opvoeding en het hoofdredacteurschap van Educare geven mij de kans om op die vraag een veelvoud aan antwoorden te krijgen.

Enkele keren per jaar geef ik cursussen aan leerkrachten, yogadocenten, kindercoaches en -therapeuten over aanraakspel en tekenen om de ontwikkeling van kinderen te ondersteunen.

Ik schreef toen ik in de jaren zeventig op Aruba woonde samen met Jacqueline van Ommeren ‘Educreation; hoe kinderen leren spreken, rekenen, schrijven en lezen in verbinding met zichzelf, de ander en de wereld’.

Terug in Nederland hielp ik babymassage in Nederland geaccepteerd te krijgen om de band tussen ouder en kind te versterken.

In 2002 introduceerde ik Onderlinge Kindermassage, een trend die uit Zweden kwam. Hierover schreef ik het boek ‘Aanraken, een levensbehoefte’. In april 2016 komt het uit in het Frans.

Momenteel geef ik aan leerkrachten, docenten van HVO en pedagogische opleidingen, kinder- of gezinscoaches en kindertherapeuten cursussen Zinvol Tekenen met Kinderen. Dit zijn communicatieve tekenspellen om het contact met kinderen te verdiepen. Ze werken in op de ontwikkeling van de cognitieve, emotionele en sociale intelligentie.

Om ouders, opvoeders en leerkrachten aan te moedigen meer met kinderen te gaan tekenen ontwikkelde ik in 2014 de ‘Droedel-App”: 52 tips voor een wekelijkse droedel.

Droedelen is gedachteloos bewegen op papier als ontspanningsmoment. Je hoeft niet je best te doen om het mooi te maken, want dat is niet het doel. Maar vaak wordt het mooier dan je dacht. En, kinderen doen graag met je mee!

Reageer op deze tip

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Eén reactie

    Error thrown

    Call to undefined function ereg()