Tip over verbondenheid met de Natuur

Trotseer de elementen

door Hannah de Vos - Beckers

Kinderen beleven veel plezier aan het struinen door bos en duin. Slecht weer bestaat niet, wel ongeschikte kleding. En zingen helpt enorm om de elementen te trotseren: “Storm of regen kunnen ons niet deren!”

Het helpt ook als er een doel is, een taak waarop je je kunt richten. Zodat je thuisgekomen met gloeiende wangen en een gevoel van overwinning kunt genieten van de huiselijke warmte en een lekkere kop chocola!

Maak je eigen vuurwerk van dennenappels

De elementen trotseren, dat moeten alle kinderen af en toe meemaken. Leg bijvoorbeeld een zelfgemaakte vuurwerkvoorraad aan van dennenappels.

Neem op een winterse dag je kinderen mee het bos in om een voorraad dennenappels aan te leggen voor het kampvuur. Allemaal een zak vol. De dennenappels moeten goed droog zijn, dus laat ze zonodig een poos liggen voor je ze verder gaat bewerken.

Zie je dat de schubjes dicht zijn als ze vochtig en open zijn als ze droog zijn? Kan je de zaadjes vinden? Wie zou die schubjes eraf gebeten hebben?

Als de dennenappels droog zijn zet je een pan met resten kaarsvet in een grotere pan kokend water en laat de massa op een zacht vuur smelten. Vanzelfsprekend laat je de kinderen hier niet mee alleen en ligt er een deksel en een branddeken klaar voor als er ondanks je zorgvuldigheid toch iets misgaat.

Zodra het kaarsvet vloeibaar is zet je de pan middenin de kring op de grond. Niet op een tafel! Die kan omvallen als de kinderen erop leunen. Een oude deken of krantenpapier erom voorkomt dat je je vingers aan de hete pan brandt. Iedereen pakt nu met een tang dennenappels en doopt die in het kaarsvet. Leg ze op kranten of keukenpapier te drogen.

Voor het eerstvolgende kampvuur heb je nu fantastische ‘lucifers’ met een prachtig knetterend effect. Zorg voor voldoende afstand door de kinderen op redelijke afstand van het vuur te laten zitten.

Over de auteur van deze tip

Hannah de Vos- Beckers studeerde HBO-Jeugdwelzijnswerk en behaalde haar diploma voor leraar primair onderwijs op de Helicon PABO voor leerkrachten in het vrije schoolonderwijs. Zij is werkzaam geweest bij diverse instellingen voor jeugdhulpverlening. Vanaf 1993 begon zij haar ideeën zelfstandig vorm te geven in een peutergroep en later ook met oudere kinderen.

In 2000 richtte zij met haar man Michaël de Vos de stichting Aventurijn op, een kleine school waar kinderen kunnen leren van het leven zelf. Naast de dagelijkse leiding van de school, schrijft zij artikelen en geeft workshops in binnen en buitenland over vernieuwend onderwijs.

Naam: Hannah de Vos - Beckers
Aventurijn
Websites:
Verbinden:

Meer tips van Hannah »

Reageer op deze tip

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.