Tip over verbondenheid met de Ander

Wie moet er eigenlijk beter luisteren?

door Karla Mooy

Eigenlijk zijn wij ouders goed in eufemismen. Als we zeggen ‘luisteren’, dan bedoelen we ‘gehoorzamen’ en als het gaat over ‘wat hebben we nou afgesproken’, bedoelen we ‘wat had ik je nou gezegd dat je moest doen’ 🙂 . Dus tja, eigenlijk bedoelen we met luisteren gehoorzamen.

Nou is er met dat gehoorzamen iets raars aan de hand. Een kind opvoeden tot gehoorzaamheid is iets van vroeger. Tegenwoordig willen we zelfstandige, mondige burgers van onze kinderen maken, met zelfvertrouwen en goede sociale vaardigheden. Tegelijkertijd vinden we in de praktijk vaak wel, dat kinderen moeten doen wat we zeggen. (Vooral) ook naar buiten toe, willen we toch wel graag dat onze kinderen zich aangepast gedragen. In mijn ogen zit daar iets scheef en is dat één van de redenen waarom veel ouders in deze tijd worstelen met het opvoeden.

Een kind dat niet luistert is soms een kind dat jou echt niet hoort. Omdat hij verdiept is in zijn spel bijvoorbeeld. Of niet oppikt wat je precies vraagt. Het kan ook zijn dat je kind niet gehoorzaamt omdat hij er gewoon geen zin in heeft.

Maak contact met je kind en overtuig jezelf dat je zijn aandacht hebt.

Over deze tip en andere tips voor hoe je zorgt dat je kind beter luistert, kun je lezen in mijn blog 7 tips om te zorgen dat je kind beter luistert.

Het grappige is dat, als je aan zo’n kind vraagt wat zijn ouders beter zouden kunnen doen, het kind zegt: “Beter naar mij luisteren”. En zo heb ik ontdekt dat er werkelijk een relatie is tussen het luisteren van kinderen en het luisteren van ouders. Als jij beter naar je kind luistert, zal hij ook beter naar jou luisteren.

Hoe dat werkt? Door beter naar je kind te luisteren, voelt hij zich beter gehoord. Door meer rekening te houden met zijn behoeften, voelt hij zich meer gerespecteerd. Beide dingen zorgen ervoor, dat je kind meer bereid is naar jou te luisteren. Zowel in de zin van ‘horen wat je zegt en wilt’ als in de zin van ‘rekening houden met jouw behoeften’.

Dus: heb jij een kind dat niet goed luistert, ga dan eens bij jezelf te rade: hoe goed luister jij naar je kind? Neem je voldoende tijd, geef je het voldoende aandacht?

Succes!

Over de auteur van deze tip

Ik leer ouders van kinderen met gedragsproblemen, hoe ze een fijn gezinsleven kunnen hebben door beter af te stemmen op hun kind en door uit de machtsstrijd te komen. Mijn aanpak is gebaseerd op respect, authenticiteit en vertrouwen.
Kijk op www.ontspannenopvoeden.nl voor de gratis video ‘Wat elke ouder zou moeten weten.

Mijn uitgangspunten zijn vertrouwen in kinderen, respect, erkenning en acceptatie. Daarbij is het belangrijk dat de opvoeder inzicht heeft in zijn/haar eigen patronen en triggers.

Deze andere manier van opvoeden is niet alleen eerlijker naar het kind toe, maar uiteindelijk ook makkelijker, effectiever en leuker.

Als je rechtsboven in dit blokje op www.ontspannenopvoeden.nl klikt vind je daar een gratis e-book met 7 tips voor meer ontspanning in de opvoeding. Ook vind je op die site mijn blog met meer dan 20 artikelen over opvoeden.

Naam: Karla Mooy
Essentieel Coaching
Websites:

Meer tips van Karla »

Reageer op deze tip

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

2 reacties

    Error thrown

    Call to undefined function ereg()