Wij mensen zijn sociale wezens, wat betekent dat we gedurende ons hele leven interactie hebben met andere mensen. Wij weten ook allemaal dat voor een prettige en aanvaardbare interactie, luisteren naar elkaar één van de pijlers is van goede communicatie. Wat bedoelt de ander precies met die woorden? Wat zegt die lichaamshouding nu werkelijk? Door al op jonge leeftijd te leren luisteren naar anderen, legt een kind een solide basis voor een goede sociale interactie. En daarmee wordt het fundament gelegd voor aanvaardbaar en aangenaam maatschappelijk verkeer, zowel privé als professioneel.
Houd het speels en leer kinderen spelenderwijs luisteren naar elkaar
- Kinderen bewegen, zijn nieuwsgierig en leren taal van volwassenen. Als je een kind wilt helpen leren luisteren, begin dan door zelf het goede voorbeeld te geven. Leg je boek, computer of telefoon aan de kant, richt je lichaam naar het kind en kijk het aan. Daarmee geef je het signaal dat je bewust naar het kind luistert. Doe dit ook als je moe bent of het druk hebt, het is zo simpel en wordt helaas wel eens vergeten.
- Met vele woordspelletjes kun je kinderen op een speelse wijze helpen. Leuk voor in de auto is het Grote Dierenspel: je noemt een dier op, bijvoorbeeld ‘zebra’. De volgende persoon noemt een dier op beginnend met de laatste letter van het vorige dier, in dit geval de letter ‘A’, van ‘aap’.
- Maak samen je eigen verhaal door goed naar de ander te luisteren. Begin met ‘Er was eens…’ en verzin om de beurt een volgende zin. Schrijf alle zinnen achter elkaar op en jullie hebben je eigen verhaal.
- Je kunt ook samen iets maken. Beslis van tevoren wat het moet worden, bijvoorbeeld een kasteel of een raket, iets wat je allebei mooi vindt. Bepaal ook samen van welk materiaal je het wilt maken, bijvoorbeeld van papier, lego, hout, klei. Maak dan om de beurt een onderdeel van je uiteindelijke bouwwerk.
Wil je meer weten over hoe je op speelse wijze met kinderen kunt communiceren, lees mijn boek ‘Aan de Etor’ of kijk op www.sensicirkel.nl.