Tip over verbondenheid met de Maatschappij

Speels leren luisteren naar elkaar

door Simone de Bruin

Wij mensen zijn sociale wezens, wat betekent dat we gedurende ons hele leven interactie hebben met andere mensen. Wij weten ook allemaal dat voor een prettige en aanvaardbare interactie, luisteren naar elkaar één van de pijlers is van goede communicatie. Wat bedoelt de ander precies met die woorden? Wat zegt die lichaamshouding nu werkelijk? Door al op jonge leeftijd te leren luisteren naar anderen, legt een kind een solide basis voor een goede sociale interactie. En daarmee wordt het fundament gelegd voor aanvaardbaar en aangenaam maatschappelijk verkeer, zowel privé als professioneel.

Houd het speels en leer kinderen spelenderwijs luisteren naar elkaar

  • Kinderen bewegen, zijn nieuwsgierig en leren taal van volwassenen. Als je een kind wilt helpen leren luisteren, begin dan door zelf het goede voorbeeld te geven. Leg je boek, computer of telefoon aan de kant, richt je lichaam naar het kind en kijk het aan. Daarmee geef je het signaal dat je bewust naar het kind luistert. Doe dit ook als je moe bent of het druk hebt, het is zo simpel en wordt helaas wel eens vergeten.
  • Met vele woordspelletjes kun je kinderen op een speelse wijze helpen. Leuk voor in de auto is het Grote Dierenspel: je noemt een dier op, bijvoorbeeld ‘zebra’. De volgende persoon noemt een dier op beginnend met de laatste letter van het vorige dier, in dit geval de letter ‘A’, van ‘aap’.
  • Maak samen je eigen verhaal door goed naar de ander te luisteren. Begin met ‘Er was eens…’ en verzin om de beurt een volgende zin. Schrijf alle zinnen achter elkaar op en jullie hebben je eigen verhaal.
  • Je kunt ook samen iets maken. Beslis van tevoren wat het moet worden, bijvoorbeeld een kasteel of een raket, iets wat je allebei mooi vindt. Bepaal ook samen van welk materiaal je het wilt maken, bijvoorbeeld van papier, lego, hout, klei. Maak dan om de beurt een onderdeel van je uiteindelijke bouwwerk.

Wil je meer weten over hoe je op speelse wijze met kinderen kunt communiceren, lees mijn boek ‘Aan de Etor’ of kijk op www.sensicirkel.nl.

Over de auteur van deze tip

Als mens ontkom je niet aan gebeurtenissen in je leven. Hoe je er mee omgaat, wat je er mee doet, is een keuze. Kom je in beweging of juist niet? Wat je ook doet, het laat sporen na en soms zijn die pijnlijk. In mijn praktijk begeleid ik volwassenen en kinderen met name op sociaal-emotioneel gebied. De focus van mijn werk ligt op het bewust worden van gedrag en onderliggende beweegredenen. Emoties stoppen niet bij de voordeur maar neem je mee naar je werk, naar school, naar je hele omgeving. Daarom vind ik het belangrijk om regelmatig het hele systeem te bekijken. Mijn werkervaring, het moederschap en het verwerken van trauma en verlies hebben mij inzichten gegeven en bovenal ook inspiratie. Praten over emoties kan eenvoudig en vergroot het gevoel van welzijn.

Naam: Simone de Bruin
Praktijk Hati Saya
Websites:
Verbinden:

Meer tips van Simone »

Reageer op deze tip

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.