Tip over verbondenheid met de Natuur

Stenen in de moestuin

door Alberthe Papma

Niets is leuker dan in lente en zomer samen met je kind te wroeten in de moestuin. Eerst de voorpret van het samen uitzoeken wat je wilt gaan telen. Dan het zaaien en planten, vervolgens wieden, schoffelen en water geven en tot slot natuurlijk oogsten, koken en (h)eerlijk eten! Zo leren kinderen spelenderwijs waar hun eten vandaan komt en volgen ze de weg van grond tot mond. Maar wat is het vaak lastig om in het begin het verschil te zien tussen net opgekomen zaailingen en onkruid. Met een beetje pech trekt je kind de gekoesterde plantjes er zo weer uit. Plastic plantenlabels zijn niet echt duurzaam en beschreven houten stokjes of wasknijpers zijn ook vaak geen lang leven beschoren.

De oplossing?

Leg stenen in je moestuin

Beschilder een paar mooie grote stenen met de naam van de groente of het kruid dat jullie gezaaid of geplant hebben en leg deze aan het begin van het zaaibed. Voor kinderen die nog niet kunnen lezen kun je dit combineren met een afbeelding. Succes verzekerd. Het ziet er fleurig uit, ongelukjes met wieden behoren tot het verleden en volgend seizoen kun je ze gewoon weer opnieuw gebruiken. Veel tuinplezier!

Over de auteur van deze tip

Vanuit mijn interesse voor duurzaam leven, spiritualiteit en belevend leren met kinderen heb ik in 2008 KinderYoga Aventurijn opgericht. Ik geef wekelijks kinderyogalessen en verzorg ook creatieve yogaworkshops, cursussen yoga voor tieners en individuele (therapeutische) yogabegeleiding voor kinderen met een hulpvraag of kinderen die (nog) niet toe zijn aan yoga in een groep. Met yoga leren kinderen spelenderwijs meer over zichzelf, hun relatie met anderen en over onze diepe verbondenheid met de aarde. Daarnaast ben ik ook kindercoach. De natuur en de wisseling van de seizoenen zijn hierbij voor mij belangrijke inspiratiebron.
KinderYoga Aventurijn maakt sinds 2012 deel uit van mijn bedrijf Zin in Groen. Ik zet me in voor duurzaamheid; natuur, gezondheid en zingeving; en ‘groen opgroeien’.

Naam: Alberthe Papma
Zin in Groen - KinderYoga Aventurijn
Websites:

Meer tips van Alberthe »

Reageer op deze tip

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.