Tip over verbondenheid met Jezelf

Wat te doen bij boosheid

door ElsDemoed

Kinderen, het zijn je lieverds, en toch weet je er misschien niet mee om te gaan. Halen ze het bloed onder je nagels vandaan? Zijn ze geregeld heel boos, krijgen ze driftbuien? Zou je graag handvatten hebben hoe je met hun boosheid om kunt gaan?

Op het moment dat je kind uit zijn slof schiet, gaat smijten, gaat schreeuwen is het al over zijn/haar grens heen. Maar wat gebeurde er net daarvoor?

klaar voor de start

In je lijf heb je sensoren, somatische merktekens, die opborrelen als er iets gebeurt. Het teken is EROP AF… of WEGWEZEN.

De een merkt dat in zijn/haar buik, de ander aan zijn/haar schouders, rug, in keel. Ken je dat? Herken je het bijvoorbeeld als je trots bent en je een JIPPIE!gevoel hebt? Dat zijn tekens die je lichaam je geven. Concreet. Maar signaleer je het ook op dat moment? Of pas later?

Ieder van ons zal tig keer vallen, tig keer zijn hoofd stoten. That ’s life. Je bent hier op aarde om te leren. Niemand is perfect. Je kind, maar ook jij zelf zal soms impulsief, soms explosief reageren. De vraag is: hoe bevalt dat?

Wil je van de storende emoties af en bij je gevoel blijven? Leren je rust te bewaken, uitspreken wat er is?

Volg dan de LBK methode©: Luister, Beweeg en Kijk en zet onderstaande drie
stappen

Met onder staande tips kun je je kind op weg helpen om te leren omgaan met driftbuien, driftaanvallen. En zelf balans ervaren.

Stap 1.

Als er een situatie is die je niet bevalt, blijf erbij, luister naar wat er gebeurt, en let op je lichaam. Tel desnoods tot 5 voordat je reageert.

Stap 2.

Op dat moment dat je het beseft. Ga bewegen . Rol met je schouders, trommel met je vingers, wiebel je tenen, zwaai met je benen. Doe wat in je opkomt. Beweeg!armen zwaaien

(Door te bewegen gaat de energie stromen! Emotie komt van het latijnse woord emovere, wat betekent bewegen. Emovere heeft alles te maken met in beweging brengen,  in beweging komen… steeds weer opnieuw. Met verandering. Met gedrag. Met leven. Met situaties die zich voortdurend ontwikkelen; zich ontwikkelen tot nieuwe situaties).

Stap 3.

Kijk van een afstandje naar jezelf, alsof je naar een toneelstuk kijkt. En zeg wat je opmerkt, wat je voelt in je lijf. Let op je lichaamssignalen als tintelingen, hoge hartslag, versnelde adem, koude rillingen, zwaar gevoel op schouders.

Verpak wat je opmerkt in een IK- boodschap met wat je nodig hebt en met een verwijzing naar de situatie.

“Ik krijg een heel raar gevoel in mijn buik die zegt stoppen nu ik …….., ik wil graag dat je stopt met praten/ mij onderbreekt/mij aanvalt.  Ik wil dat je nu alleen maar naar mij luistert” .

Of iets dergelijks naar gelang de situatie.

Deze stappen zetten jou in beweging om iets met je boosheid te doen. Schreeuwen kan prettig zijn, maar voor anderen misschien niet. Schreeuwen, smijten… het kan een uiting zijn van machteloosheid.

Wil je meer lezen over hoe om te gaan met boosheid? Mail me svp.

Vind je dit artikel waardevol? Wil je dit artikel delen, Prima. Maar schrijf dan als bron mijn naam erbij want dit verhaal gaat over  mijn ervaring. Ik weet niet of het voor jou of anderen ook zo geldt.

Ik ben benieuwd hoe jij reageert op boosheid, hieronder kun je het delen met de lezers van dit blog.

Over de auteur van deze tip

Als kind hield ik al van bewegen, knutselen, schrijven. Via mijn yogadocenten opleiding genoten bij Samsara kwam ik in aanraking met Kinderyoga.
Met veel plezier geef ik sinds 2008 kinderyogales in Amersfoort. Mijn ervaring als moeder van twee dochters, partner, werknemer en ondernemer maken dat ik balans zoek in mijn leven. Het geven van yogalessen, het implementeren van de handvatten vanuit de yoga naar mijn dagelijks leven geven mij stabiliteit, kracht, flexibiliteit.
In mijn lessen draait het om het toepassen van het aangeleerde in de dagelijkse praktijk; signalen van je lichaam leren te herkennen; bewuster, alerter leven. Mijn energie stroomt.

Reageer op deze tip

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

2 reacties

    Error thrown

    Call to undefined function ereg()