Tip over verbondenheid met Materie

Duurzaam opruimen

door Patricia Ritsema van Eck

De Vastentijd duurt van Carnaval tot Pasen en is traditioneel de tijd waarin er opgeruimd en schoongemaakt wordt, zowel in de natuur, in huis als in je lijf. Bomen schudden hun dode hout af; de bijen vliegen weer uit en schudden het opgehoopte vuil van de korf af, waardoor er bruine vlekken kunnen komen op je schone was (als je deze buiten te drogen hangt). De kerk schrijft voor dat je gedurende de vastentijd geen vlees, vis, eieren en zuivelproducten mag eten, wat je lichaam helpt met een grote reinigingsbeurt. En wat je huis betreft: geen betere tijd dan de Vastentijd om er eens flink de bezem doorheen te halen!

Rommel opruimen is voor sommige kinderen best een pittige opgave. Zodra je iets in je handen houdt, komen de herinneringen als vanzelf binnenstromen: van wie je iets gekregen hebt, wanneer je iets gekregen of gekocht hebt, alle leuke dingen die je ermee gedaan hebt. Daarna begint het hoofd direct een hele reeks redenen te bedenken om het vooral NIET weg te doen. De kunst is om ze uit hun hoofd te krijgen…

Maak van opruimen een activiteit voor het hart!

Fase 1 – Bepaal of je iets wel of niet wilt houden. Dit doe je heel makkelijk door jezelf de volgende 3 vragen te stellen:

  1. Geeft het me meer energie wanneer ik eraan denk of ernaar kijk? Dit is de meest betrouwbare test tijdens het opruimen. Je brein kan je voor de gek houden, maar je lichaam liegt nooit. Vertrouw je gevoel!
  2. Hou ik er echt van? Krijg je meteen zin om er wat mee te doen, of is het ‘gewoon wel leuk’? En doet het je misschien ook aan iets verdrietigs denken? Als het laatste het geval is, overweeg het dan alsnog weg te doen.
  3. Is het nu of in de toekomst nuttig? Sommige dingen geven geen energie, maar zijn wel nuttig. Wanneer heb je het voor het laatst gebruikt? En als dat meer dan een jaar geleden is: denk je echt dat je het ooit weer zult gebruiken?

Fase 2 – Duurzaam de deur uit. Alles wat je niet langer gebruikt achteloos in de prullenbak gooien, doet pijn aan je hart. Stel je daarom bij alles wat je wegdoet nu de volgende 3 vragen:

  1. Kan ik er iets anders van maken? Eigenlijk wil je dan nog geen afscheid nemen. Maak er dan iets anders van, waar je weer helemaal blij van wordt!
  2. Kan ik er iemand blij mee maken? Vooral dingen waar je wel van houdt, maar die ook verdrietige herinneringen bij je naar boven halen, wil je graag een warm nieuw ‘thuis’ geven. Als iemand er heel blij mee kan worden, dan heb je dat thuis gevonden…
  3. Kan het naar de kringloop? Alles wat nog heel en bruikbaar is, kan ook altijd naar de kringloop. Ook als het voor je gevoel al jaren uit de mode is!

Kon je geen van bovenstaande vragen met ‘ja’ beantwoorden? Dan is weggooien de laatste optie. Doe het dan zoveel mogelijk door onderdelen te scheiden die hergebruikt kunnen worden. Veel plezier met opruimen!


Van 16 t/m 23 maart is het week van de duurzaamheid bij Zapp.nl. Via internet en tv kunnen kinderen van alles te weten komen over duurzaamheid. Zie de aankonding op het Educare Netwerk:
http://opvoedingenonderwijs.ning.com/events/doe-mee-zapp-your-planet-16-t-m-23-maart

Over de auteur van deze tip

Ik ben opgeleid tot Hart Focus trainer, wat wil zeggen dat ik opgeleid ben in technieken die je helpen je hart en je hoofd met elkaar in balans te brengen en te houden. Hierdoor heb je minder last van stress, weet je beter met verschillende emoties om te gaan, kun je helder en creatief denken en bovendien is het erg goed voor je gezondheid. Je krijgt er ook minder snel rimpels van – op lachrimpels na…

Mijn favoriete bezigheid is het creatief ontwikkelen van websites, trainingen, boeken, spellen en materialen waar je blij van wordt. Ik ben de auteur van het boek “Jij bent de sleutel tot Mijn blijde Hart” en bedenker van “Het Sinterklaas Surprisespel” waarmee je op ouderwets gezellige manier pakjesavond kunt vieren met minimale stress en maximale pret!

In december 2015 is mijn nieuwe spel Kerst met Ballen uitgekomen!

Naam: Patricia Ritsema van Eck
Zonder Streepje!
Websites:
Verbinden:

Meer tips van Patricia »

Reageer op deze tip

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.