Tip over verbondenheid met Materie

Doe meer met minder

door Marianne de Valck

Geld op? Uitgekeken op het speelgoed? Geen nood, het gaat niet om de knikkers, maar om het spel.

Spelen is simpel, goedkoop en op alles toe te passen. Bijvoorbeeld op woorden, dingen die niets kosten, ooit iets gekost hebben maar nu niet meer en artikelen die je kunt kopen maar niet meer kosten dan €2,– (en niet in de speelgoedwinkel liggen).

Het verzinnen van een spel is niet moeilijk: met een vleugje inspiratie en de schijf van vijf voor spelplezier heb je zo een gratis spel waaraan veel te beleven is.

Verzin activiteiten die (bijna) niets kosten en voor veel beleving zorgen

De schijf van vijf voor spelplezier kan je helpen bij het verzinnen van activiteiten:

  • iets creatiefs… om te doen,
  • constructiefs… om te maken of  te plannen
  • cognitiefs om van te leren
  • sociaals voor samen
  • en motorisch…
    Daarmee heb je zo vijf activiteiten.

Hieronder heb ik een paar voorbeelden van kosteloos spelplezier voor je. Als je de smaak te pakken hebt, zet je dan je goede ideeën onder deze tip op de website van Opgroeien in Verbondenheid, zodat ook anderen ervan kunnen genieten?

Het werkwoordenspel
Vraag je kind(eren) om een werkwoord om mee te spelen.

Kies eerst een letter, zoals in het ouderwetse spelletje met een tol, prikken in een boek of kiezen op je telefoon.
Stel dat je een werkwoord beginnend met een W moet bedenken, en het werkwoord wordt ‘Wiebelen’.

Dan vraag je: ‘Waar denk je aan bij wiebelen?’ “Wat kun je daar mee doen?’
Dit kan leiden tot evenwichtspelletjes, zoeken naar wat wiebelt… oplossingen om wiebelen te stoppen, staan op één been, een rechte lijn trekken zonder te wiebelen, gymnastiekoefeningen, dieren die wiebelen opzoeken, de mogelijke betekenis van wiebelen (wiegen) bedenken enzovoorts.

Het fotospel
Maak foto’s van alles wat uw (klein)kind ziet: zijn voet, hand, speelgoed, fles, luier, broek, oma’s bril en pappa’s ipad…. Maak daarvan kaarten en gebruik ze voor verhaaltjes, zoekspelletjes (van wie is die vaas, waar staat die boom?) of maak er memorie van, bingokaarten, puzzels…

Het themafeest
Werk op dezelfde manier als bij het werkwoordspel, maar nu rondom een lievelingswoord van de jarige. Het kan een kleur zijn…. een strip of televisieheld….. een dier….. een hobby. Een voorwaarde: het mag niet echt zijn… Dus het hele feest bestaat niet uit een bezoek aan de brandweer of manage… zelf doen is maatstaf… (een bezoek kan wel ter afsluiting of inspiratie).
Werk dit thema uit door associatie (wat denk je daarbij, wat kan daarmee, wat zegt die kleur of voorwerp of hobby over de jarige?)
Stel dat rood gekozen wordt: gevaar, liefde, warmte,  verboden, inspanning…. van lelijk rood tot mooi rood.
Dit kan leiden tot activiteiten als zoek het mooiste rood… maak het mooiste rood… verkeersbordenquiz…. rondom een vuur (zelf maken)…. inspannende opdrachten (sjouwen met zakken vol zand)… Eventueel aan te vullen met een competitie, een eindpresentatie en een filosofische opdracht (wat zou je willen doen als alles rood was….)
Uiteraard wordt het een feest in rode kleding met rode ballonnen!

Het voorwerpenspel
Hier kun je van alles voor gebruiken. Een voorbeeld met vuilniszakken:
Geliefd spelletje: leg een vuilniszak uit, drie kinderen staan daar bovenop. De opdracht is om de vuilniszak om te draaien zonder dat een voet de grond naast de vuilniszak raakt…

Het boodschappenspel
Een hele simpele en toch… uit onderzoek blijkt dat kinderen nauwelijks nog zelfstandig boodschappen doen. Vanaf 7 jaar ongeveer.
Bespreek samen het avondmenu: wat heb je nodig om spaghetti bolognese met sla te maken? En vla toe? Geef een boodschappentas en genoeg geld mee – cash – en laat precies genoeg kopen (6 losse tomaten afgewogen), precies genoeg gehakt…. Zelfstandig naar de winkel… of, als dit om de een of andere reden niet kan, zelfstandig in de winkel… niet helpen! Voor zover dat kan: ook het eten zelf klaar laten maken!

Het veranderspel
Bekijk de kamer van je kind, de huiskamer of de straat eens vanuit de hoogte van het kind en bedenk wat de aandacht trekt…. hoe je ‘beleven, ontdekken en uitproberen‘ toe kunt voegen… een extra kleur, een spiegel, een omweg, een gaatje in de heg… enzovoorts.

Over de auteur van deze tip

onafhankelijke informatie over spelen en speelgoed d.m.v. lezingen, inleidingen, themabijeenkomsten, workshops, cursussen en publicaties voor ouders, kinderopvang, opleiding, branches e.a. Auteur 15 boeken over spelen, ambassadeur Vereniging Speelotheken Nederland, samenwerking met Annet Weterings voor gastouders en groep Kindkant voor beleving van kinderen in hun omgeving en Platform Ruimte voor de jeugd/speelraad. Uitgangspunt: Aandacht voor het recht van een kind om kind te zijn.

Naam: Marianne de Valck
adviesbureau spelen en speelgoed
Website:

Meer tips van Marianne »

Reageer op deze tip

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.