Tip over verbondenheid met Jezelf

Camera klaar? ACTIE!

door Nicole Hage

Weet je wat lekker is? Helemaal opgaan in een meeslepend verhaal. Sinds mijn kinderen luisterboeken ontdekt hebben zijn autoritten veel gedoe-lozer geworden. Soms zijn ze zelfs niet meer uit de auto te krijgen en luisteren ze het verhaal af op de parkeerplaats 🙂

Alleen zijn verhalen soms TE spannend. Ruben (net 7, toen) kijkt met droge ogen  naar enge dino’s in ‘Jurassic Park’. Maar het wordt hem teveel als Kameleon-tweeling Hielke en Sietse in modderige kleren hun moeder onder ogen moet komen. Dan loopt hij verschrikt weg bij de TV. Intuïtief weet hij: Als iets te eng is kun je beter wat afstand nemen.

Je kunt met je aandacht inzoomen en uitzoomen, net als met een camera.

Vaak wordt je aandacht en ook dat van je kind, automatisch opgeëist door de wereld om je heen. Je kunt je kind leren dat hij de focus van zijn aandacht zelf bepaalt. Als hij daarvoor kiest. Als je de woorden ‘inzoomen’ en ‘uitzoomen’ stap voor stap introduceert, geef je je kind een belangrijk hulpmiddel voor zelfsturing.

STAP 1   ONTDEKKEN
Speel met een fototoestel, camera of verrekijker.
Maak een verrekijker van wc-rollen en ga op verkenning door huis en tuin.
Bekijk iets dat de interesse van je kind heeft van veraf en van dichtbij, uit allerlei hoeken.

STAP 2   TASTBARE WERELD
Je kunt je kind leren om zijn aandacht te sturen door in te zoomen en uit te zoomen.

Inzoomen; aandacht bewust focussen:
Zoek-de-10-verschillen-plaatjes.
Muziek luisteren in het donker.
Iets proeven met je ogen dicht.

Uitzoomen; aandacht bewust ergens afhalen:
Je legobouwwerk bewonderen van een afstandje.
Wekkertje zetten om te stoppen met gamen.
Bij een enge film letten op de omgeving: de kamer, andere mensen.

STAP 3   INNERLIJKE WERELD
Je kunt ook inzoomen en uitzoomen op je gedachten.

Inzoomen op fijne gedachten:
Haal levendig herinneringen op. Fantaseer erop los. Maak de kleuren, geluiden en gevoelens van het interne beeld helderder, haal het dichterbij en maak het groter.

Uitzoomen op nare gedachten:
Één keer diep ademhalen en het ritme van je ademhaling even volgen.
De kleuren, geluiden en gevoelens van het interne beeld dempen (bijv kleur omzetten in grijstinten), het beeld weg laten drijven en kleiner maken.
Humor gebruiken zoals in gedachten een enge hond een balletjurkje aantrekken of een boze buurman een piepstemmetje geven.

Over de auteur van deze tip

Nicole…

… is schrijfster en uitgever van het kinderboek ‘gedachte-kracht’, voor kleine en grote mensen die nieuwsgierig zijn naar wat gedachten voor je doen. Dit boek is als kleurrijke paperback te koop op www.gedachte-kracht.nl. Het boek is ook in zijn geheel als gratis e-boek op deze site te downloaden. Op deze website is meer zelf-doen-downloadmateriaal aanwezig en er is een interessante verzameling weblinks opgenomen.

… is ervaringsdeskundige, want moeder van twee prachtige, eigenwijze en talentvolle kinderen: Ilse (2002) & Ruben (2004).

… geeft gezellige kinderworkshops gedachte-kracht waarin kinderen op een speelse manier zelf hun gedachte-kracht kunnen ontdekken. Kijk op de website voor het actuele aanbod.

… is coach voor mensen en organisaties, omdat mensen die zich op zichzelf, elkaar en een gezamenlijk doel afstemmen de mooiste resultaten kunnen halen!

Reageer op deze tip

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Eén reactie

    Error thrown

    Call to undefined function ereg()