Tip over verbondenheid met de Natuur

Tuinpret in elk seizoen

door Ity Busstra

“O heerlijk voorjaar met zachte zonneschijn, bloemengeur en fris groene blaadjes overal…”

In het voorjaar wordt de tuin langzaam omgetoverd tot een bloemenhof waar de kinderen weer zonder jas door de wei kunnen rennen.  Maar in het vroege voorjaar zullen we nog geduld moeten hebben. Enkele struiken botten al eerder uit, maar we zullen nog wat langer moeten wachten totdat alles weer groen is en je je onzichtbaar kunt maken.

Toch is ook de relatief kale tuin wel spannend voor jonge kinderen om op ontdekkingsreis te gaan. Er zijn een aantal pijlers die als houvast gelden om de tuin zo in te richten dat de kinderen zich uitgenodigd voelen om naar buiten te gaan en avontuurlijk  te spelen.

Maak de tuin voor alle seizoenen interessant – als je kunt ervaren in welk seizoen we leven herstel je de band die wij van oudsher hebben met de natuur en geeft het het ritme aan waarop wij kunnen leven.

In de winter en de vroege lente zijn er veel bomen en struiken die bloesem hebben. Je kunt af een toe een tak in huis halen, zodat je er ook binnen van kunt genieten.

Ook in een kleine tuin past wel een vruchtboompje en daarmee is gelijk het hele jaar vol verrassingen. Je kunt samen kijken  naar de insecten die op de bloesem afkomen en is er een vogel-rustplaats gecreëerd.

Als je de komende herfst bloembolletjes in de vorm van een labyrint in het gras plant kun je daar de volgende lente tussen lopen. Spannend om dat te zien opkomen!

Maak het beleven completer door in je tuin alle elementen toe te passen – de kinderen voelen zich verbonden met de elementen waar alles uit bestaat:

 • de aarde waar kinderen in het voorjaar hun zaadjes in kunnen strooien of mee kunnen scheppen en bouwen;
 • het water om te laten stromen uit de gieter of in de oude pan om kaboutersoep te maken, om met een schepnetje te zoeken naar net wakker geworden waterbeestjes;
 • de lucht kan je ervaren door windhangers en het geluid van ritselende blaadjes of door in de boom te kunnen klimmen waar de wind door je haren suist;
 • het vuur in een korf waar je je eigen broodje aan een stok mag bakken zodra de dagen weer gaan lengen

Laat alle zintuigen aan bod komen – kinderen leren met hun zintuigen de wereld te ervaren:

Zodra het leven in het voorjaar zich weer toont kun je samen een snuffelroute door de tuin maken langs geurende bloesem en door blaadjes van kruiden tussen je handen te wrijven.

De tuin geeft rust aan de ogen en de oren, heel hard nodig na alle prikkels die de kinderen krijgen.

Liggend op je rug in het gras:

 • luisteren naar  zachte vogelgeluiden;
 • het suizen van de wind in de bomen;
 • wolkenbeelden opzoeken;
 • van kleurige bloemen een boeketje plukken;
 • en heb je aardbeien of eetbare bloemen zoals madeliefjes dan is er ook al smikkelplezier.

De tast en het bewegen vragen veel verschillende materialen:

 • Leg in de tuin veel los materiaal als takken, stenen, schelpen en schors zodat er fantasievol te creëren is.
 • En vervang het pad door je eigen blotevoetenpad te maken van grind, gras, houtsnippers en keitjes zodat ook daar de tastervaring extra aan bod komt.

Dat wordt beslist genieten dit voorjaar, want ook in een kleine tuin zijn vele mogelijkheden:

 • aardbeien groeien prima in potten;
 • zand en water om mee te spelen kan in teilen;
 • een vierkante-meter-tuin is zo gemaakt. Zo ontdekt je kind ook in jullie piepkleine tuin dat je eerst moet zaaien, om later heerlijk van de radijsjes te kunnen knabbelen, uiteraard bij een kabouterkopje muntthee.

Over de auteur van deze tip

Ik werk graag met kinderen, vind het heerlijk om met hen te praten en creatieve activiteiten te doen en ben graag buiten bezig in de tuin.
Dit is het uitgangspunt van waaruit De kleine tuinman is ontstaan.
De kleine tuinman is een ontdek- en belevingstuin voor kinderen van 2 tot 12 jaar met een ontdekpad, een kinderatelier en een kinderlandschap met alle ingrediënten voor een gezond kinderleven, nl. ruimte om creatief en fantasierijk te mogen spelen in rust en stilte, met gebruik van al je zintuigen en op ontdekkingsreis kunnen gaan met de elementen en het natuurlijk leven om je heen.
Ik organiseer creatieve en fantasierijke workshops met natuurlijke materialen op afspraak en in de ontdektuin in o.a schoolvakanties.
Daarbij ben ik vormgeefster van kindertuinen en geef voorlichting over het belang van natuurrijke buitenruimte voor kinderen om creatief te kunnen spelen, bij scholen maar ook rondom huis.

Naam: Ity Busstra
De kleine tuinman
Website:

Meer tips van Ity »

Reageer op deze tip

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.