Tip over verbondenheid met Jezelf

Je kind als leermeester voor mindfulness

door Karla Mooy

Mindfulness, je hoort het woord steeds vaker. Het wil zeggen dat je met volle aandacht aanwezig bent in het moment.

Eén van de positieve effecten hiervan is dat je er rustiger van wordt. En dat kunnen we in ons drukke bestaan als hardwerkende ouder en leerkracht wel gebruiken.

Kinderen, vooral jonge kinderen, leven nog in het hier en nu. Zij zijn van zichzelf nog ‘mindful’. Door in hun wereld te stappen, helpen we onszelf.

Stap in de wereld van het kind en laat rust toe in je leven

Ik kan me nog goed herinneren hoe het was toen mijn kind een peutertje was: een wandelingetje naar de brievenbus leek een eeuwigheid te duren. Boodschappen doen was een hele onderneming. Tenminste, als ik hem zelf liet lopen. Want hij zag van alles onderweg! Ik werd daar vaak ongeduldig van. Tot ik ontdekte dat het ook heel ontspannend was om zo te dreutelen en door zijn ogen naar de wereld te kijken.

Hier heb ik een paar tips voor je die mij geholpen hebben. Ik hoop dat jij er ook iets aan hebt 😉

Peuters zijn nog helemaal in het hier en nu. Ze hebben nog geen besef van tijd. Dat kan erg frustrerend zijn, als je zelf op tijd staat, zoals elke ouder weet:).  Maar er zit ook een mooie kant aan.

Gun jezelf de gelegenheid om in het kindertempo mee te gaan. Ontdek hoe je zo heel gemakkelijk mindfulness kunt leren. Gewoon door je aandacht in het hier en nu te richten. Wat ziet hij allemaal, wat valt er te beleven in de wereld, waar gaan wij meestal achteloos aan voorbij?

Zie de miertjes sjouwen, hoor de geluiden van de vrachtwagen, de wind in de bomen, kijk mee naar de koeien en de paarden, zie hoe je kind eindeloos dezelfde handeling kan uitvoeren. Je zult merken: je ziet nu veel meer van je kind én je komt tot rust. Zo kan je kind, naast een hoop drukte, ook voor rust in je leven zorgen.

Ook oudere kinderen kunnen je helpen om met meer aandacht in het hier en nu te zijn. Maak tijd en ruimte om samen te zijn. Een spelletje of knutselen of gewoon samen iets doen. Zorg, dat je er met je volle aandacht bij bent. Laat los waar je mee bezig was, ga niet zitten nadenken over wat je nog allemaal moet en zal. O ja, en die smartphone uit! Dan geeft het samen doen rust.
Zo kom tegemoet aan de behoefte van je kind aan aandacht en jouw behoefte aan rust.
Dat noem ik nou quality time 🙂

Over de auteur van deze tip

Ik leer ouders van kinderen met gedragsproblemen, hoe ze een fijn gezinsleven kunnen hebben door beter af te stemmen op hun kind en door uit de machtsstrijd te komen. Mijn aanpak is gebaseerd op respect, authenticiteit en vertrouwen.
Kijk op www.ontspannenopvoeden.nl voor de gratis video ‘Wat elke ouder zou moeten weten.

Mijn uitgangspunten zijn vertrouwen in kinderen, respect, erkenning en acceptatie. Daarbij is het belangrijk dat de opvoeder inzicht heeft in zijn/haar eigen patronen en triggers.

Deze andere manier van opvoeden is niet alleen eerlijker naar het kind toe, maar uiteindelijk ook makkelijker, effectiever en leuker.

Als je rechtsboven in dit blokje op www.ontspannenopvoeden.nl klikt vind je daar een gratis e-book met 7 tips voor meer ontspanning in de opvoeding. Ook vind je op die site mijn blog met meer dan 20 artikelen over opvoeden.

Naam: Karla Mooy
Essentieel Coaching
Websites:

Meer tips van Karla »

Reageer op deze tip

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Eén reactie

    Error thrown

    Call to undefined function ereg()