Tip over verbondenheid met de Ander

Vraagt een kind aandacht? Geef het dan aandacht.

door Karla Mooy

“Dat doet ze alleen maar om aandacht te krijgen.”  “Ik vind wel dat hij veel aandacht vraagt, hoor.”  Dit soort uitspraken over kinderen kun je regelmatig horen uit de mond van ouders, leerkrachten en andere volwassenen die met kinderen werken. Tijd om eens te bekijken: hoe zit dat eigenlijk met aandacht vragen en aandacht geven?

Achter bovenstaande uitspraken zit de overtuiging dat het verkeerd is om (veel) aandacht te willen. Het irriteert volwassenen blijkbaar nogal eens. Maar hebben we niet allemaal aandacht nodig? Het is een basisbehoefte, omdat we door aandacht te krijgen ons gehoord en gezien voelen. En het klopt dat sommige kinderen daar ver in gaan, maar er zit wel een behoefte achter.

Geef een kind dat veel aandacht vraagt positieve aandacht

Kinderen die veel aandacht vragen, al is het op een zogenoemde negatieve manier, hebben dat kennelijk nodig. De beste oplossing voor dit soort gedrag is dan ook om het kind een tijdlang extra aandacht te geven. Op een gezonde, positieve manier contact zoeken. Aandacht schenken aan al het positieve, dat je bij dit kind ziet. En ook benoemen. Vaak zul je dan zien, dat het negatieve gedrag afneemt. Helaas gaat het in praktijk vaak net andersom. Hoe meer een kind aandacht zoekt, hoe meer afkeuring hij over zich heen krijgt. Waardoor zijn behoefte alleen maar toeneemt.

Als een kind op een gegeven moment voor jouw gevoel erg veel aandacht vraagt, kijk dan eens naar de aandacht die je geeft. Geef je op dat moment ook minder aandacht misschien, omdat je druk bent of omdat iets je nogal bezighoudt? Het gaat niet alleen om de kwantiteit, maar vooral om de kwaliteit. Geef echte aandacht. Ruk jezelf zo nodig los uit waar je mee bezig bent, of uit de gedachten die je bezighouden. En kijk en luister met alle aandacht die je hebt. Dan geef je pas echt de aandacht die je kind nodig heeft. Dan kan hij zich gehoord en gezien voelen.

Over de auteur van deze tip

Ik leer ouders van kinderen met gedragsproblemen, hoe ze een fijn gezinsleven kunnen hebben door beter af te stemmen op hun kind en door uit de machtsstrijd te komen. Mijn aanpak is gebaseerd op respect, authenticiteit en vertrouwen.
Kijk op www.ontspannenopvoeden.nl voor de gratis video ‘Wat elke ouder zou moeten weten.

Mijn uitgangspunten zijn vertrouwen in kinderen, respect, erkenning en acceptatie. Daarbij is het belangrijk dat de opvoeder inzicht heeft in zijn/haar eigen patronen en triggers.

Deze andere manier van opvoeden is niet alleen eerlijker naar het kind toe, maar uiteindelijk ook makkelijker, effectiever en leuker.

Als je rechtsboven in dit blokje op www.ontspannenopvoeden.nl klikt vind je daar een gratis e-book met 7 tips voor meer ontspanning in de opvoeding. Ook vind je op die site mijn blog met meer dan 20 artikelen over opvoeden.

Naam: Karla Mooy
Essentieel Coaching
Websites:

Meer tips van Karla »

Reageer op deze tip

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

2 reacties

    Error thrown

    Call to undefined function ereg()