Tip over verbondenheid met de Ander

Overzicht bij echtscheiding

door Nanda Noorlander

Voor een kind is een scheiding vaak een moeilijke en onduidelijke situatie. Papa en mama gaan uit elkaar, maar papa is er nu toch nog gewoon… Wat gaat er veranderen? Heeft dit iets met mij te maken? Waarom huilt mama zo vaak? Het zijn allemaal vragen waar je kind mee kan zitten.

Gebruik poppetjes (uit het poppenhuis, lego of playmobile) of andere poppetjes om de situatie helder te maken.

Het gebruik van poppetjes helpt een kind om een duidelijk beeld te krijgen van de situatie en de gevolgen ervan. Afhankelijk van de leeftijd vertel je, of leg je er meer of minder bij uit.

Het verhaal begint met een man en een vrouw (in de meeste gevallen). Zet twee poppetjes op tafel die dit weergeven. “Kijk, hier komt een man aan en daar is een vrouw. Ze vinden elkaar leuk en lief, ze gaan samen leuke dingen doen. Ze vinden elkaar zo leuk dat ze samen in een huis gaan wonen. Toen kwam er een kindje bij: Laat dit zien door een kindje erbij te zetten. Ga zo door met het verhaal tot het hele gezin op tafel staat. Als er al kinderen uit een vorige relatie zijn zet je die achter de vader of de moeder. Zorg dat het stel in het begin, met het gezicht naar elkaar toe staat. Zodra het samengestelde gezin hechter wordt in het verhaal zet je iedereen in een kring.

Dan komt het gedeelte dat het minder ging: “Papa en mama kregen steeds meer ruzie en vonden elkaar minder lief”, of wat de situatie dan ook mag zijn. Censureer je teksten en pas ze aan aan de beleving van je kind. Breng het verhaal neutraal, ook al ben je boos op je partner. Het gaat hier om je kind. Zeg dus niet: ”Papa ging vreemd”. Je kan wel zeggen: “Papa kwam iemand tegen die hij ook leuk vond, en dat vond hij moeilijk.” Ook dit kun je uitbeelden met de poppetjes. Laat weten dat de ouders geprobeerd hebben de ruzie uit te praten maar dat dat niet is gelukt. Vertel ook de emoties van vader en moeder erbij, dan snapt het kind waarom vader of moeder verdrietig is.

Dan laat je zien dat de poppetjes uit elkaar gaan: er komt letterlijk meer ruimte tussen. Vertel wie op zoek gaat naar andere woonruimte. En als die gevonden is dat die persoon daar gaat wonen. Dat het kind daar dan ook naartoe gaat. In het ongunstige geval kan dat niet. Vertel dan ook neutraal waarom dat zo is. Dat zowel papa als mama van het kind houden en altijd hun papa en mama blijven. Dat er niets is wat het kind verkeerd gedaan heeft. Tussendoor gaat je kind misschien vragen stellen. Geef de ruimte om die vragen te stellen en beantwoord ze ook. Als je het antwoord op dat moment (nog) niet weet, vertel dat dan. En laat weten dat je het zult vertellen zodra je het weet.

Over de auteur van deze tip

Levenscoach (44) bij Centrum Nacha, en moeder van 2 kinderen (14 en 9), waarvan de oudste de diagnose PDD-nos heeft.
Centrum Nacha is een praktijk voor begeleiding bij stress, burn-out en hooggevoeligheid. Zodat mensen hun eigen leven weer in vrijheid kunnen leven. Voor kinderen schrijf ik helende verhalen waardoor kinderen weer lekkerder in hun vel komen te zitten. Mijn doel is om bij te dragen aan het verhogen van de kwaliteit van leven van anderen. Ik werk vanuit een warme betrokkenheid bij de ervaringen van mijn klanten.

Naam: Nanda Noorlander
Centrum Nacha
Website:

Meer tips van Nanda »

Reageer op deze tip

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Eén reactie

    Error thrown

    Call to undefined function ereg()