Tip over verbondenheid met de Maatschappij

Winkelen

door Maril Heijen

Als we een moment van geluk ervaren, vervult dat ons helemaal. In dat moment hebben we geen enkele andere behoefte. We voelen ons optimaal. Behoeftes halen ons vaak uit die fijne staat van zijn.

De consumptiemaatschappij zorgt ervoor dat we veel behoeftes hebben. In de grote supermarkten is alles zo uitgestald dat we geprikkeld worden om te kopen. De verlichting brengt ons in een lagere staat van zijn waardoor we gretig worden. Hier en daar wordt er nog een schepje boven op gedaan door muziek met een lage frequentie boven onze hoofden uit te strooien. Verbaast het je nog dat sommige kinderen zeuren als ze in een winkel zijn? Of dat ze boos worden als je niet koopt wat ze verlangen?

Wij doen overigens hetzelfde: we gaan naar de winkel voor een pak koffie en komen terug met een zak vol boodschappen.

Ga eens bewust winkelen! Kijk vooral goed naar je kind (en jezelf…)

Let eens extra op hoe jouw kind op winkelen reageert. Verandert zijn gedrag in zo’n omgeving? Praat er dan over. Vraag wat er gebeurt: wat voelen je, ervaar je, waar in je lijf zit dat? En, wat kunnen we daaraan doen?

Over de auteur van deze tip

Ik heb een lange ervaring in het begeleiden van kinderen in het onderwijs. Daarnaast help ik graag kinderen en hun ouders die zich willen ontwikkelen in hun groeiproces. Ik werk vanuit mijn hart en zeg zonder voorwaarden JA tegen dat wat er is bij kind en ouders.

Op mijn website zie je welke activiteiten met kinderen en ouders ik in mijn atelier doe…

Naam: Maril Heijen
Website:

Meer tips van Maril »

Reageer op deze tip

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.