Tip over verbondenheid met de Ander

Katten? Geef ze een gouden knoop!

door Tina Folkersma

Thuis of in een groep kan de sfeer soms heel negatief zijn door alle onaardige opmerkingen die kinderen naar elkaar maken. Deze negatieve spiraal kun je doorbreken door het spel: ‘de gouden knoop’

Leer kattende kinderen spelenderwijs aardige opmerkingen maken

Spuit een mooie knoop (of ander klein voorwerp) in een gouden kleur. Leg ‘s morgens zonder iemand het ziet de knoop in het laatje of kastje van een kind.

Degene die de gouden knoop heeft, heeft die dag de taak om complimenten en opstekers aan de anderen te geven. De anderen proberen te weten te komen wie de gouden knoop die dag heeft.

Je kunt kinderen uitleggen dat wanneer zij door hebben wie de gouden knoop heeft, het heel slim is om zelf ook veel opstekers te geven, zodat de anderen er niet achter komen dat niet jij maar iemand anders de gouden knoop heeft! Het resultaat is dat meer en meer kinderen veel complimenten gaan geven en ondertussen allemaal denken te weten die de gouden knoop heeft.

En morgen opnieuw, bij een ander kind.
Doe dit totdat een groot deel van de kinderen de gouden knoop heeft gehad. Bespreek na twee weken wat er gebeurd met de sfeer als we elkaar opstekers geven in plaats van afbrekers.

Leg daarna de gouden knoop weg en haal hem tevoorschijn wanneer de tijd rijp is voor een nieuwe positieve opkikker!

Tina Folkersma, Kindercoach/therapeut en Vreedzame School trainer
www.kinderkracht.org

Over de auteur van deze tip

Naam: Tina Folkersma
Website:

Meer tips van Tina »

Reageer op deze tip

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.