Tip over verbondenheid met Materie

Iedere dag een draadje geeft rust in je huis

door Maril Heijen

In de koude maanden van het jaar keert het leven in de natuur zich naar binnen. In de eeuwen zonder media deden de mensen hetzelfde. De mannen werkten binnen en klusten in en om hun huis. De vrouwen zaten bij elkaar en creëerden met naald en draad. Hierom heen speelden de kinderen. Dit gaf de mensen de kans om alles wat ze mee gemaakt hadden, te verteren.

Zoals we nu leven hebben we vaak onvoldoende tijd om alle indrukken te verteren. Onze kinderen gaan vaak achter de computer zitten als ze even alleen willen zijn. Maar dan verteren ze hun indrukken niet.

Nodig je kinderen uit om samen met u met draden te spelen

Door te spelen met draden komt het denken tot rust en worden de ervaringen van de afgelopen dagen geïntegreerd in het lichaam. En het is nog gezellig ook!

 • Kinderen vinden vlechten meestal leuk. Drie draden om en om op elkaar leggen.
 • Koordje draaien: van een dunne draad een dik koord maken: een lange draad dubbel om de knop van de deur doen en het uiteinde opdraaien tot de hele draad gaat krullen. Dan dubbelvouwen en in elkaar laten draaien.
 • Wist u dat je kunt weven op een bierviltje? Inknippen (oneven aantal) draden eromheen spannen en een draad er op en neer doorheen weven. Vanuit het midden naar buiten werken. Als kinderen het eenmaal kennen is het leuk om met meerdere kleuren te werken.
 • Of blaas een ballon op, smeer hem in met behanglijm en span er draden om heen. Na een paar dagen wordt de draad hard en kunt u de ballon kapot prikken en eruit halen.
 • Kinderen die van het stevige werk houden kunt u uitnodigen om spijkers in een (geverfd) (brood)plankje te slaan. Om die spijkers heen kunnen ze draden spannen.

  Er zijn nog veel meer spelletjes met draden. Welke speelde u graag toen u kind was? En waar houden/hielden uw kinderen van? Reacties zijn welkom!

Over de auteur van deze tip

Ik heb een lange ervaring in het begeleiden van kinderen in het onderwijs. Daarnaast help ik graag kinderen en hun ouders die zich willen ontwikkelen in hun groeiproces. Ik werk vanuit mijn hart en zeg zonder voorwaarden JA tegen dat wat er is bij kind en ouders.

Op mijn website zie je welke activiteiten met kinderen en ouders ik in mijn atelier doe…

Naam: Maril Heijen
Website:

Meer tips van Maril »

Reageer op deze tip

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

3 reacties

  Error thrown

  Call to undefined function ereg()