Tip over verbondenheid met de Maatschappij

Van wie is de openbare ruimte?

door Educare

De openbare ruimte is van niemand, je kunt er dus doen wat je wilt? Je zou het wel zeggen als je de graffiti op de muren ziet en het straatgedrag van sommige jongeren meemaakt…

In de experimentele duurzame wijk Eva-Lanxmeer in Culemborg heeft men de buitenruimte onderverdeeld in privégebied, semi-openbaar en openbaar gebied. Het semi-openbare gebied is gedeeld eigendom van de bewoners. Samen bedenk je hoe je het inricht en gebruikt, samen onderhoudt je het.

De kinderen weten niet beter, ze groeien op met hofwerkdagen, straatfeesten en gedeeld eigenaarschap van de schaak- en damstukken. De auto blijft buiten de wijk, iedereen moet (hooguit 100 meter) lopen.

Gevolg? Kinderen kennen de volwassenen, en worden gekend. Niemand is anoniem. En iedereen voelt zich verantwoordelijk voor de openbare ruimte.

Voor rondleidingen en voorlichting: www.eva-lanxmeer.nl

Over de auteur van deze tip

Educare is een tijdschrift over opvoeden: het samen leven en leren met kinderen in harmonie met de wetten van de natuur. Het is een platform voor denkers en doeners die met elkaar praktische ideeën en levende voorbeelden uitwisselen over de relatie opvoeder-kind(eren).

Opvoeden en leren beperkt zich niet tot gezin, kinderdagverblijf of klaslokaal, het leven zélf is de leerschool.

Losse proefnummers, en/of abonnementen kunnen aangevraagd worden via onze website – we bieden een speciaal tarief voor groepen en studenten.

Naam: Educare
Educare
Website:

Meer tips van Educare »

Reageer op deze tip

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.