Tip over verbondenheid met Jezelf

Gedachten en gevoelens, kip of ei?

door Nicole Hage

Vraag je je weleens af waarom kinderen verschillend reageren op dezelfde gebeurtenis? Een tegenslag kan voor de één een reden tot ontmoediging zijn en voor de ander een reden om extra hard aan de slag te gaan. Je kan zeggen:”Dat is haar persoonlijkheid. “Maar door het zo te labelen ‘plak’ je als het ware het gedrag aan iemand vast. Terwijl gedrag en de persoon twee verschillende dingen zijn. Bovendien bevestig je dan aan je kind dat zij nu eenmaal zo IS. Zou jij willen ontdekken dat de automatische piloot tussen wat er gebeurt en iemands reactie daarop helemaal niet zo vast is, als het lijkt?

Ontdek met je kind het verband tussen gedachten en gevoelens

Zo werkt het met gedachten: Eerst is er geen gedachte in je hoofd. Dan merk je iets. Je ziet, hoort of ruikt bijvoorbeeld wat. Er komt dan vanzelf een gedachte in je op. Automatisch. En razendsnel. Dat is de gedachte die je gewend bent om te denken in die situatie.

Er loopt bijvoorbeeld een hond over straat. Een meisje en een jongen zien allebei de hond. Het meisje denkt: “Wat een schatje!” Ze voelt zich blij. Het jongetje denkt: “Wat een griezel!” Hij voelt zich bang. Ze hebben allebei een ander gevoel bij het zien van dezelfde hond. Dat gevoel heeft dus niets met de hond te maken. Het gevoel heeft te maken met de gedachte die ze denken.

Mensen, groot en klein hebben meestal niet in de gaten dat ze het gevoel zelf maken. Ze denken dat het gevoel ergens door komt: door hun broer of zus, door hun vader of moeder, door het weer, door hoe hun voetbalclub speelt of doordat het weekend is.

Ook jouw gevoel komt door JE GEDACHTEN over mensen en dingen. Je maakt het gevoel zelf. Nadat je iets over hen gedacht hebt. Als je van gedachte verandert, dan verandert je gevoel vanzelf mee.

Dus als je kind zegt: “Die spin maakt me bang.”, dan zou jij kunnen zeggen: “Nee hoor, die spin heeft er eigenlijk niets mee te maken. Dat lijkt zo. Je bent gewend om angstige gedachten te denken als je een spin ziet. Misschien heeft iemand je verteld dat spinnen eng zijn. Daarom voel je je bang.”

Over de auteur van deze tip

Nicole…

… is schrijfster en uitgever van het kinderboek ‘gedachte-kracht’, voor kleine en grote mensen die nieuwsgierig zijn naar wat gedachten voor je doen. Dit boek is als kleurrijke paperback te koop op www.gedachte-kracht.nl. Het boek is ook in zijn geheel als gratis e-boek op deze site te downloaden. Op deze website is meer zelf-doen-downloadmateriaal aanwezig en er is een interessante verzameling weblinks opgenomen.

… is ervaringsdeskundige, want moeder van twee prachtige, eigenwijze en talentvolle kinderen: Ilse (2002) & Ruben (2004).

… geeft gezellige kinderworkshops gedachte-kracht waarin kinderen op een speelse manier zelf hun gedachte-kracht kunnen ontdekken. Kijk op de website voor het actuele aanbod.

… is coach voor mensen en organisaties, omdat mensen die zich op zichzelf, elkaar en een gezamenlijk doel afstemmen de mooiste resultaten kunnen halen!

Reageer op deze tip

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.