Tip over verbondenheid met de Natuur

Cameraspel

door Anne Mijke van Harten

De natuur biedt een enorme verscheidenheid aan indrukken, en tegelijk word je er heel rustig van. De subtiele variatie aan ervaringen door middel van zien, horen, ruiken, proeven en tasten is eindeloos.

Neem kinderen mee naar buiten en laat de natuur al hun zintuigen op scherp zetten

Joseph Cornell verzamelde en ontwikkelde allerlei natuurspelen onder de noemer Sharing Nature. Het cameraspel is een mooi voorbeeld van hoe kinderen door middel van de natuur hun aandacht leren richten en zich leren concentreren.

Dit spel speel je in tweetallen. De ene speler is de ‘camera’ en sluit de ogen. De andere speler is de ‘fotograaf’ en leidt de camera. Aangekomen bij een mooi uitzicht of close-up tikt de fotograaf tweemaal op de schouder van de camera. Deze doet zijn ogen open en kijkt, tot de fotograaf opnieuw twee tikjes geeft en de ‘lens’ weer sluit. Met gesloten ogen wordt de camera door de fotograaf meegenomen naar de volgende fotoplek. Zo maak je drie foto’s. Wissel dan zodat de ander de camera is. De camera heeft steeds maar een paar seconden om te kijken, waardoor de beleving diepgaand wordt.

Tip: Speel het spel als ouder met je kinderen, met de klas om bewust te worden wat er allemaal in de natuur te zien is of bijvoorbeeld als activiteit op een (verjaardags)feestje. Ook leuk op de camping!

Het cameraspel is een Sharing Nature® spelvorm. Sharing Nature activiteiten zijn erop gericht kinderen een diepgaande ervaring op te laten doen in de natuur. Joseph  Cornell is de auteur van de Sharing Nature with Children boeken en oprichter van het wereldwijde netwerk ‘Sharing Nature’. Zijn boeken zijn in meer dan 20 talen vertaald.


NIEUWS: WORKSHOP MET JOSEPH CORNELL

Op 7 september 2012 komt Joseph Cornell naar Nederland. De workshop is o.a. geschikt voor leerkrachten, BSO’s, NME-medewerkers, beleidsmakers op natuureducatie gebied, coaches en trainers.

Inschrijven voor de workshop en meer informatie: klik hier

Over de auteur van deze tip

Anne Mijke van Harten is oprichtster van Earthgames (sinds 2003). Vanuit Earthgames selecteert en ontwikkelt ze spelmaterialen met een positieve invloed op de ontwikkeling en het gedrag van kinderen en geeft ze workshops, advies en informatie op het gebied van coöperatief spel voor scholen, instellingen, therapeuten, speel-o-theken en particulieren. Ze schreef diverse artikelen over coöperatief spel.

Op de website van Earthgames zijn de spelmaterialen te bekijken en eenvoudig te bestellen. De spelmaterialen worden gebruikt op scholen en instellingen, door (kinder)therapeuten, ouders, orthopedagogen, spelbegeleiders, rt-ers en speel-o-theken en bedrijven.

De materialen van Earthgames versterken de verbinding met jezelf, de ander en de aarde. Sinds 2009 is Anne Mijke vertegenwoordiger van Sharing Nature in Nederland en geeft ze workshops Sharing Nature.

Naam: Anne Mijke van Harten
Earth Games
Websites:

Meer tips van Anne Mijke »

Reageer op deze tip

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.