Tip over verbondenheid met de Ander

Ik ga op reis en doe….

door Tea Adema

Lange autoritten zijn voor menig ouder geen onverdeeld genoegen. ‘Hoe houden we de kinderen rustig?’ is in veel gezinnen onderwerp van gesprek. De ‘onderweg-tas’ zal uitgebreid gevuld zijn. Maar als de dvd’s uit zijn en de computerspelletjes zijn gespeeld is het tijd voor iets anders.

Speel een achterbankspel als de verveling toeslaat

Als de verveling even toeslaat begin je met het zinnenspel. Je begint met een halve zin, bijvoorbeeld :”De boer op de trekker…”  De eerstvolgende mag de zin aanvullen. De daaropvolgende mag verder gaan met een nieuwe halve zin die vervolgens weer afgemaakt wordt door nummer vier. Zo ga je een poosje verder waardoor er een verhaal ontstaat. Er zijn geen spelregels en het verhaal kan alle kanten opgaan net zolang je er zin in hebt.

Variaties op het zinnen spel

 • Neem de observaties die je doet, op in het verhaal. Zie je een motorrijder voorbijkomen dan benoem je dat. De volgende gaat door met het verhaal. Nummer drie kan weer een observatie inbrengen, maar dat hoeft niet.
 • Iedereen mag steeds een woord zeggen zodat er zinnen ontstaan.
 • Iemand start met een woord, wat de volgende aanvult met een zin, daaropvolgend weer een woord, een zin, een woord, etc.
 • Om de beurt moet een naam of een dier worden genoemd in de zin.
 • Degene die aan de beurt is herhaald het woord of de zin van degene daarvoor.En eventueel daarvoor. Daarmee wordt het teven een geheugenspelletje.
 • Doe een ronde met alleen onzin woorden.
 • In iedere zin moet een woord zitten van de taal van het land waar je naar toe gaat.
 • Iedere vierde die aan de beurt is, moet een cijfer inbrengen.

Op de terugweg naar huis kun je het zinnenspel spelen met de restrictie dat het moet gaan over de beleving van dat wat je achter jullie hebben, bijvoorbeeld het dagje weg of de vakantie.
Zo ontdek je hoe ieder dit heeft beleefd en kun je ieder op de eigen manier nagenieten van hetgeen alweer voorbij is.

Over de auteur van deze tip

Al jaren heb ik een Praktijk voor Kindercoaching. Naast het coachen van kinderen en hun ouders verzorg ik een uitgebreide opleiding tot kindercoach voor mensen die het verschil willen maken.

Ruim 25 jaar heb ik ervaring als leidinggevende, manager en coach in het bedrijfsleven en in de gedwongen (jeugd)hulpverlening.

Ik heb vooral gewerkt met bijzondere (mensen) kinderen en sta voor een respectvolle, humorvolle en liefdevolle benadering.
Daarnaast zijn nuchterheid, volledige aandacht en acceptatie belangrijke kernwaarden voor mij.
Steeds meer durf ik te vertrouwen op de kracht die ieder kind en zijn ouder(s) in zich hebben en die graag gezien en gehoord wil worden.

Mijn uitdaging is om samen met kinderen, hun ouders én cursisten de krachtbronnen aan te boren. zodat ieder in staat is zijn eigen (noodzakelijke) pad te lopen. En op deze manier mag ik iedere dag weer veel leren van kinderen, hun ouders en cursisten.
Over mijn ervaringen houd ik een web-log bij.

Naam: Tea Adema
Praktijk voor Kindercoaching
Websites:

Meer tips van Tea »

Reageer op deze tip

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Eén reactie

  Error thrown

  Call to undefined function ereg()