Tip over verbondenheid met de Ander

Maak een familiebos

door Tea Adema

Van iedere familie zijn foto’s. Foto’s van bijzondere gebeurtenissen of uit het leven van alledag.
Vooral in vroeger tijden werden tijdens familie gebeurtenissen vaak foto’s gemaakt. Tegenwoordig is het heel gemakkelijk om foto’s te maken en op te slaan.

Verdiep je op een regenachtige dag eens in de familiegeschiedenis

Neem een groot vel papier en teken hier een grote boom op. Neem foto’s van de kinderen die broertjes en zusjes zijn en plak deze in de stam van de boom. Zoek foto’s van de ouders, stiefouders, pleegouders of adoptieouders en eventueel hun broers en zussen. Misschien staan ze samen op een foto of neem alleen de gezichten.
Plak deze foto’s net boven in de stam onderin het loof van de boom. Deze mensen komen allemaal van dezelfde generatie en behoren tot de generatie van de ouders van de kinderen die op de stam zijn geplakt.

Zoek daarna foto’s van de ouders van de (stief)ouders en eventueel hun broers en zussen. Dit zijn de grootouders van de kinderen. Plak deze foto’s op een lijn boven die van  de ouders. De boom wordt al breder door het plakken van deze foto’s.

Ga nog verder, nu zal je waarschijnlijk de oude familie-albums op moeten zoeken. Zoek foto’s van de ouders van de vorige ouders. Dit zijn de overgrootouders van de kinderen van de stam. Wellicht zullen er nu gezichten gaan missen. Je kunt een tekening maken van een gezicht en de naam van de persoon erin schrijven zodat deze overgrootouder of de broer of zus van hen er dan toch bijhoort. En weet je de naam niet, dan mag het ook een vraagteken zijn. Deze foto’s of tekeningen komen terecht in de boom boven de vorige generatie.

Misschien is het met behulp van de oude albums zelfs nog mogelijk nog een generatie terug te gaan. De over-over grootouders van de kinderen. Van hen zijn er wellicht geen foto’s beschikbaar, maar de namen kunnen worden genoemd.

Iedereen hoort erbij

Als jullie zo bezig zijn met deze familieboom, kan er een mooie gelegenheid ontstaan voor de verhalen uit de familie. Laat de kinderen vragen stellen over de personen die bij de familie horen en ook wat er eventueel met hen is gebeurd. Breng de vraagtekens in kaart door hen een blad van de boom te geven. Neem zo nodig contact op met opa of oma of een oom of tante die veel weet van de familie.
Het is helemaal niet erg als de zon doorbreekt en de kinderen naar buiten willen. Geef de familieboom een plekje in jullie huis. Familieleden die op bezoek komen, kunnen de boom verder aanvullen en lege bladeren opvullen.

En mocht er weer een regenachtige dag aanbreken dan kan de boom gewoon verder groeien. En als de kinderen ernaar kijken in het voorbijgaan, dan weten ze iedere keer opnieuw dat ze deel uitmaken van een groter geheel.

Over de auteur van deze tip

Al jaren heb ik een Praktijk voor Kindercoaching. Naast het coachen van kinderen en hun ouders verzorg ik een uitgebreide opleiding tot kindercoach voor mensen die het verschil willen maken.

Ruim 25 jaar heb ik ervaring als leidinggevende, manager en coach in het bedrijfsleven en in de gedwongen (jeugd)hulpverlening.

Ik heb vooral gewerkt met bijzondere (mensen) kinderen en sta voor een respectvolle, humorvolle en liefdevolle benadering.
Daarnaast zijn nuchterheid, volledige aandacht en acceptatie belangrijke kernwaarden voor mij.
Steeds meer durf ik te vertrouwen op de kracht die ieder kind en zijn ouder(s) in zich hebben en die graag gezien en gehoord wil worden.

Mijn uitdaging is om samen met kinderen, hun ouders én cursisten de krachtbronnen aan te boren. zodat ieder in staat is zijn eigen (noodzakelijke) pad te lopen. En op deze manier mag ik iedere dag weer veel leren van kinderen, hun ouders en cursisten.
Over mijn ervaringen houd ik een web-log bij.

Naam: Tea Adema
Praktijk voor Kindercoaching
Websites:

Meer tips van Tea »

Reageer op deze tip

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.