Tip over verbondenheid met de Natuur

Bladpret

door Admar Kwant

Aan het eind van de zomer beginnen de eerste blaadjes te kleuren en te vallen. Voor je het weet liggen de bossen, tuinen, stoepen en straten onder een dikke laag blad. Een heerlijke tijd om er met je kinderen met bezem en hark op uit te trekken!

Trek erop uit met hark en bezem en ontdek de wereld onder de blaadjes

  • Veeg het blad op een reusachtige hoop: spring, dans en rol er lekker in.
  • Of graaf jezelf of elkaar helemaal in. Hoe voelt dat? Warm, koud, veilig of fijn griezelig? Gooi handen vol blad hoog op en ga er onder staan.
  • Nu heb je dubbel plezier: je kunt al het blad lekker nog een keer bij elkaar vegen. Net zo vaak als je zelf wilt.
  • Uitgespeeld? Maak dan tot slot een flinke bladhoop op een beschut plekje in de tuin: zo maak je voor egels een geweldige plek om te overwinteren.

Vergeet, terwijl je aan het vegen bent, niet om goed te kijken naar het geheimzinnige leven onder al dat blad. Het krioelt er van leven. Wat zie je allemaal? Pissebedden misschien, of duizendpoten, torretjes, wormen? Al die kruipende, wriemelende, kriebelende dieren doen hetzelfde als jij: ze ruimen het blad op. Niet met een bezem natuurlijk. Ze eten de blaadjes. En wat ze uitpoepen lusten de bomen weer erg graag; die maken van die humus in de lente weer… nieuwe blaadjes!

Deze tip kreeg je van Admar Kwant. Ze maakte speciaal voor peuters en kleuters een grappig prentenboek over het leven onder de blaadjes: Zal ik helpen, kabouter Thijm? te bestellen via deze link.

Over de auteur van deze tip

Deze tip krijg je van Admar Kwant
Ik fotografeer, teken (tekende het boekje: ‘Kabouter Thijm’) en schilder. Ook maak ik gebruiksvoorwerpen van hout dat ik in mijn eigen omgeving vind. Ik houd van scharrelen, rommelen en bezig zijn; kortom léven met kinderen. En ik houd erg van de natuur.

Ik fotografeer en teken vaak voor Educare.

Naam: Admar Kwant
Educare
Website:

Meer tips van Admar »

Reageer op deze tip

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Eén reactie

    Error thrown

    Call to undefined function ereg()