Tip over verbondenheid met de Natuur

Blij met een bij

door Alberthe Papma

Het gaat wereldwijd niet goed met de bijen. Bijen hebben bloeiende bomen en planten nodig voor het halen van stuifmeel en nectar. Daardoor kunnen ze hun prachtige raten bouwen die ze vullen met honing. Als gevolg van grootschalige landbouw en gebruik van bestrijdingsmiddelen is veel van de biodiversiteit verdwenen op het platteland. Dat heeft de bijen verzwakt, waardoor ze ook sneller bezwijken aan ziektes.

Veel ouders en kinderen weten niet dat bijen hele nuttige diertjes zijn die zorgen voor de bestuiving van een groot deel van ons dagelijkse voedsel. Zonder bijen en andere bestuivers hadden wij veel minder en minder gevarieerd te eten! Vaak vinden mensen bijen maar eng en denken ze dat ze snel steken. Niets is minder waar! Bijen zijn, in tegenstelling tot wespen, eigenlijk hele zachtaardige dieren. Ze steken eigenlijk alleen maar als ze in de knel komen. Een zwerm bijen die op zoek is naar een nieuw huis, is een prachtig gezicht!

Om aandacht te vragen voor de bijen is 2012 uitgeroepen tot Jaar van Bij. Er worden allerlei activiteiten georganiseerd, zoals open dagen bij de imker, het knutselen van bijenhotels, of het inzaaien van speciale bloemenmengsels. Voor meer info: www.jaarvandebij.nl. Daar is ook een speciaal lespakket te vinden.

Tip: ga eens met een zoekkaart op zoek naar verschillende bijen in je eigen tuin!

Misschien denk je dat alle bijen hetzelfde zijn. Nee hoor, behalve de honingbij zijn er in Nederland heel veel verschillende bijen en hommels. Met een speciale zoekkaart kun je op een zonnige dag eens gaan kijken wat er allemaal in je eigen tuin rondvliegt. Wedden dat je helemaal in de ban raakt van deze fascinerende diertjes?
De zoekkaart kun je downloaden via: http://wwww.eis-nederland.nl/pdfs/bijenzoekkaart_lr.pdf
O ja, en vergeet niet bloemen te zaaien zodat er je volgend jaar weer van kunt genieten!

Over de auteur van deze tip

Vanuit mijn interesse voor duurzaam leven, spiritualiteit en belevend leren met kinderen heb ik in 2008 KinderYoga Aventurijn opgericht. Ik geef wekelijks kinderyogalessen en verzorg ook creatieve yogaworkshops, cursussen yoga voor tieners en individuele (therapeutische) yogabegeleiding voor kinderen met een hulpvraag of kinderen die (nog) niet toe zijn aan yoga in een groep. Met yoga leren kinderen spelenderwijs meer over zichzelf, hun relatie met anderen en over onze diepe verbondenheid met de aarde. Daarnaast ben ik ook kindercoach. De natuur en de wisseling van de seizoenen zijn hierbij voor mij belangrijke inspiratiebron.
KinderYoga Aventurijn maakt sinds 2012 deel uit van mijn bedrijf Zin in Groen. Ik zet me in voor duurzaamheid; natuur, gezondheid en zingeving; en ‘groen opgroeien’.

Naam: Alberthe Papma
Zin in Groen - KinderYoga Aventurijn
Websites:

Meer tips van Alberthe »

Reageer op deze tip

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.