Tip over verbondenheid met Materie

Uilen en kraaien

door Anne Mijke van Harten

Kinderen leren makkelijk wanneer het onderwerp betekenis voor ze heeft, nuttig is of op een of andere manier appelleert aan hun emoties. De tijd die je besteedt aan het scheppen van een goede sfeer is bijzonder waardevol. Door nieuwsgierigheid, verwondering en persoonlijke interesses te wekken worden de leerlingen enthousiast, waardoor zij hierna in staat zijn hun energie te richten op de volgende les of ervaring.

Verpak aardrijkskunde- en biologie lessen in een actief buitenspel!

Het spel Uilen & Kraaien is geschikt voor spelers vanaf 5 jaar. Speel het op een open veld met 6 spelers of meer. Je hebt verder nog een flink stuk touw en 2 ‘thuishonken’ nodig.

  • Verdeel de spelers in twee gelijke groepen: de uilen en de kraaien. De groepen staan tegenover elkaar. Trek een streep of gebruik een touw in het midden als scheidslijn. Ongeveer 5 meter achter elke groep maak je een thuishonk (jas, tas, streep, stok in de grond). Het honk van de kraaien bevindt zich 5 meter achter de groep kraaien, het honk van de uilen 5 meter achter de uilen.

  • Doe nu steeds een uitspraak over de natuur. Bijvoorbeeld: ‘de zon komt op in het oosten’, ‘warme lucht stijgt op’, ‘vogels hebben tanden’, ‘eenden, schildpadden en eekhoorns zijn warm-bloedige dieren’, ‘dit (laat een eikel zien) is het zaad van een eikenboom’. Zorg ervoor dat de stellingen duidelijk ‘juist’ of ‘niet juist’ zijn en dat ze passen bij de leeftijd en het kennisniveau van de deelnemers.

  • Als de uitspraak juist is rennen de kraaien terug naar hun honk. De uilen proberen de kraaien te tikken voor ze het honk bereiken. Is de uitspraak niet juist dan rennen de uilen, en proberen de kraaien op hun beurt de uilen te tikken. Wie wordt gevangen voegt zich bij het andere team.

Dit spel kent geen winnaars of verliezers aangezien de spelers van beide teams steeds wisselen. De begeleider vertelt na elke beurt of de stelling waar of niet waar was.

Bron: Sharing Nature with Children, © 1998 door Joseph Cornell

Kijk voor meer leuke activiteiten in de natuur op: www.sharingnature.nl/natuur-activiteiten

Over de auteur van deze tip

Anne Mijke van Harten is oprichtster van Earthgames (sinds 2003). Vanuit Earthgames selecteert en ontwikkelt ze spelmaterialen met een positieve invloed op de ontwikkeling en het gedrag van kinderen en geeft ze workshops, advies en informatie op het gebied van coöperatief spel voor scholen, instellingen, therapeuten, speel-o-theken en particulieren. Ze schreef diverse artikelen over coöperatief spel.

Op de website van Earthgames zijn de spelmaterialen te bekijken en eenvoudig te bestellen. De spelmaterialen worden gebruikt op scholen en instellingen, door (kinder)therapeuten, ouders, orthopedagogen, spelbegeleiders, rt-ers en speel-o-theken en bedrijven.

De materialen van Earthgames versterken de verbinding met jezelf, de ander en de aarde. Sinds 2009 is Anne Mijke vertegenwoordiger van Sharing Nature in Nederland en geeft ze workshops Sharing Nature.

Naam: Anne Mijke van Harten
Earth Games
Websites:

Meer tips van Anne Mijke »

Reageer op deze tip

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.