Tip over verbondenheid met de Maatschappij

Hoeveel benen heeft een groep echt nodig?

door Patricia Ritsema van Eck

Een gewone schooldag verloopt niet altijd zonder conflicten. Bij onenigheid tussen kinderen onderling kan het fijn zijn om er rustig over te praten. Maar soms is de sfeer hiervoor te onrustig en op die dagen kun je deze vaak enorm verbeteren met een co√∂peratief spel. Op onze school, Aventurijn, zijn de leerlingen dol op co√∂peratieve groepsspellen. Je geeft ze een opdracht waarbij ze samen overleggen hoe ze deze het best kunnen uitvoeren. En als het weer dat toelaat gaan we hierbij het liefst naar buiten…

Speel: Benen tellen en naar de overkant snellen

Om dit spel te spelen heb je een plek nodig van minimaal 8 bij 8 meter (gebaseerd op een groep van 30 kinderen) waarop je veilig kunt vallen. Grasveldjes zijn ideaal, mits er geen scherpe stenen, stokken en dergelijke in het gras liggen.

Begin (als spelleider) met iedereen aan één kant van het veld op te stellen. Vraag de groep nu eerst:

  • uit hoeveel personen bestaat de groep?
  • hoeveel benen hebben jullie in totaal?

Een groep van 30 kinderen heeft in totaal 60 benen. (Ik gebruik dit even als rekenvoor-
beeld, maar als je groep uit een ander aantal personen bestaat, pas dan de getallen uit het spel hier zelf op aan!) Trek hier 1/3 van het aantal benen vanaf (60 – 20 = 40) en vertel de groep: “Jullie gaan nu met elkaar naar de overkant, maar… je mag hierbij maar 40 benen gebruiken!”

“Gelukt? Dan mogen jullie nu terugkomen, maar dan op de helft van het aantal benen (60 : 2 = 30 benen).”

“Tot zover is het nog relatief makkelijk. Dus nu maken we het een tandje lastiger… Kunnen jullie een manier verzinnen om op 25 benen naar de overkant te komen?”

Vanaf nu haal je er iedere keer één of twee benen af, net zolang tot de groep echt niets meer kan verzinnen om met minder benen over te steken. Als de groep er zelf niet op komt, dan kun je hinten dat armen niet hetzelfde als benen zijn en dus gebruikt mogen worden. Ook het dragen van anderen is uiteraard toegestaan. Op Aventurijn is het 4 kinderen op die manier gelukt om op 2 benen naar de overkant te komen.

Zoals je wellicht al gemerkt hebt, is dit spel niet alleen coöperatief. Er wordt ook nog stevig bij gerekend!


Dit coöperatieve benenspel is verzonnen door Ivo Paulissen en Anne Mijke van Harten voor Earthgames workshops. Ivo werkt bij ons op school en Anne Mijke verrast ons regelmatig met een bezoekje waarbij dan uitbundig gespeeld wordt!

Over de auteur van deze tip

Ik ben opgeleid tot Hart Focus trainer, wat wil zeggen dat ik opgeleid ben in technieken die je helpen je hart en je hoofd met elkaar in balans te brengen en te houden. Hierdoor heb je minder last van stress, weet je beter met verschillende emoties om te gaan, kun je helder en creatief denken en bovendien is het erg goed voor je gezondheid. Je krijgt er ook minder snel rimpels van Рop lachrimpels na…

Mijn favoriete bezigheid is het creatief ontwikkelen van websites, trainingen, boeken, spellen en materialen waar je blij van wordt. Ik ben de auteur van het boek “Jij bent de sleutel tot Mijn blijde Hart” en bedenker van “Het Sinterklaas Surprisespel” waarmee je op ouderwets gezellige manier pakjesavond kunt vieren met minimale stress en maximale pret!

In december 2015 is mijn nieuwe spel Kerst met Ballen uitgekomen!

Naam: Patricia Ritsema van Eck
Zonder Streepje!
Websites:
Verbinden:

Meer tips van Patricia »

Reageer op deze tip

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.