Tip over verbondenheid met de Ander

Waarom pesten we elkaar?

door David Bloch

Er gaat veel aandacht naar kinderen die gepest worden. En dat is goed. Maar om pesten bij de wortel aan te pakken moet je kijken naar de oorzaak van het pesten. Die ligt namelijk echt niet bij degene die pest. Het zit in de manier waarop wij met elkaar omgaan. We verbergen onze echte ‘ik’ achter ondoorgrondelijke maskers en gedragen ons anders dan we ons van binnen voelen. Zo spelen we met elkaar een spel. Wat klein begon zet zich voort in de ‘volwassen’ wereld buiten de klaslokalen.

Zet je masker af en laat zien wie je bent!

Met elke nieuwe lichting kinderen hebben we een kans om oude belemmerende patronen te doorbreken. Dat doe je door te laten zien dat we met elkaar verbonden zijn in plaats van tegen elkaar te strijden. Geef kinderen de kans zich bewust te worden van hun diepste gevoelens van onzekerheid en eenzaamheid. Ze mogen ervaren dat gemene grapjes, gewelddadig gedrag, vooroordelen, uitsluiting en pesterijen pijnlijk zijn. Maar tegelijkertijd leren ze ervaren hoe hartverwarmend het is om er bij te horen. Dat gevoel mag elk kind ervaren. Een kind dat zich veilig, geaccepteerd, gewaardeerd en geliefd voelt, pest niet. Het is dus aan ons volwassen om onze maskers af te werpen, zodat een veilige gemeenschap voor kinderen, hun families en leerkrachten kan ontstaan.

In een dorpje in de Noordoostpolder brengt juf Margreet dit al in de praktijk. In de gesprekskring begon ze op een dag met de woorden: “Als je me echt zou kennen, zou je weten…” en toen vertelde ze iets wat haar werkelijk raakte. De kinderen keken haar in eerste instantie raar aan, maar vervolgens ging één van de kinderen die meestal de kat uit de boom kijkt, verder. De anderen pakten dat snel op. En anders dan gewoonlijk kwamen ze met iets wat kennelijk op hun hart lag.

De verhoudingen in de klas zijn veranderd en verbeterd en dit ‘spelletje’ is nu ingeburgerd als een van de groepsrituelen.


Juf Margreet heeft dit geleerd op de workshop ‘Mijn doorbraak’, een Nederlandse vertolking van het inmiddels populaire concept van ‘Challenge Day’. Wil je zelf ervaren hoe dit werkt? Op zondag 29 april is er de mogelijkheid om als volwassene deel te nemen aan een workshop waarbij je leert in contact te komen met je diepere zelf. Kijk voor meer informatie op:
www.de-doorbraak.org/volwassenen/doorbraak-workshop

Over de auteur van deze tip

David heeft al in de jaren ’80 zijn sporen verdiend in de internationale wereld van communicatie – in de breedste zin van het woord. Presenteren is zijn passie, wat hij vorm geeft in zijn bedrijf Perfect Presentation, een breed platform voor diensten in verschillende talen op alle niveaus binnen organisaties. En van daaruit zijn verbondenheid met ‘De Doorbraak’.

Gedachten en overtuigingen bepalen hoe we ons voelen en hoe we handelen – ons doen en laten – dus ook onze ervaring. De mate van bewustzijn van dit concept bepaalt hoe we ons leven een wending kunnen geven die naar vrijheid leidt. We hebben een keus waar we onze aandacht op vestigen. Denken aan ‘problemen’ resulteert in een ‘problematisch’ leven. Kijken we naar kansen en mogelijkheden, dan is het leven een feest van ontdekking en groei.

Reageer op deze tip

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.