Tip over verbondenheid met de Natuur

Adopteer een boom

door Alberthe Papma

Een aantal jaren geleden schreef natuurpedagoog Kees Both een inspirerend artikel met deze titel. Daarin daagde hij leerkrachten uit om ‘De Seizoenen’ handen en voeten te geven als verbindend thema door het schooljaar heen. Een prachtige manier om dit te doen is het volgen van een bladverliezende boom door de verschillende jaargetijden.

Volg de seizoenen door het adopteren van een boom

Het liefst natuurlijk eentje die door de school zelf is geplant. De boom krijgt vaak bezoek en alle veranderingen worden gedocumenteerd in een bomen-logboek door middel van foto’s, tekeningen, wrijfafdrukken, zaden, gedroogde bladeren etc. Aan het eind van het schooljaar wordt het project gezamenlijk afgesloten met een speciale viering of tentoonstelling. De boom is voor de kinderen niet langer gewoon een boom, hij is hún boom geworden.

Wat op school kan, kan thuis natuurlijk ook!
Bij ons huis staat een walnotenboom. Hij was hier al lang voordat wij kwamen en hangt scheef van ouderdom, de stam knoestig en gespleten. Hij is het hele jaar prachtig. De takken zijn nu nog kaal, maar over een tijdje verschijnt het eerste tere rozige groen. Vooral in de vroege ochtend, wanneer de opkomende zon door de zich ontvouwende blaadjes schijnt, is hij van een bijna etherische schoonheid. Naarmate de lente vordert worden de bladeren groot en glanzend groen en verschijnen de bloeiende katjes en pluimpjes. Nog weer later vormen zich groene bolsters. De hele zomer barst het van de vogels in de boom. Een steenuiltje zit vaak te zonnen in een holte in de stam. In de herfst worden de bolsters zwart, gaan open en laten de noten vallen. De bladeren verkleuren. Na een flinke storm ligt het gras bezaaid met vochtige noten. De kinderen rapen zakken vol en lopen nog dagen met vlekken op hun handen. De noten worden gedroogd, de boom wordt weer kaal.
De cirkel is rond. De boom is ‘onze’ boom geworden.

Dit jaar maken mijn dochter en ik een fotodocument. We verheugen ons al op de eerste tere blaadjes……

Het artikel van Kees Both is nog na te lezen op: http://www.jenaplan.nl/cms/upload/docs/art_adopteer_een_boom.pdf

Over de auteur van deze tip

Vanuit mijn interesse voor duurzaam leven, spiritualiteit en belevend leren met kinderen heb ik in 2008 KinderYoga Aventurijn opgericht. Ik geef wekelijks kinderyogalessen en verzorg ook creatieve yogaworkshops, cursussen yoga voor tieners en individuele (therapeutische) yogabegeleiding voor kinderen met een hulpvraag of kinderen die (nog) niet toe zijn aan yoga in een groep. Met yoga leren kinderen spelenderwijs meer over zichzelf, hun relatie met anderen en over onze diepe verbondenheid met de aarde. Daarnaast ben ik ook kindercoach. De natuur en de wisseling van de seizoenen zijn hierbij voor mij belangrijke inspiratiebron.
KinderYoga Aventurijn maakt sinds 2012 deel uit van mijn bedrijf Zin in Groen. Ik zet me in voor duurzaamheid; natuur, gezondheid en zingeving; en ‘groen opgroeien’.

Naam: Alberthe Papma
Zin in Groen - KinderYoga Aventurijn
Websites:

Meer tips van Alberthe »

Reageer op deze tip

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.