Tip over verbondenheid met Jezelf

De kracht van verhalen

door Purnima Zweers

Soms is het nuttig om kinderen voorbeelden te geven vanuit de praktijk over hoe zij met een situatie kunnen omgaan en vooral hoe ze dicht bij zichzelf kunnen blijven.

Tip: Vertel kinderen verhalen waaraan ze zich kunnen optrekken.

Kort nadat ik met groep 4 het boek ‚ÄėPrins Siddharta‚Äô gelezen had, ontstond er een gigantische¬†ruzie tussen twee kinderen waarbij het ene kind het andere uitschold voor alles wat mooi en¬†lelijk was. Het kind dat uitgescholden werd was overstuur en trok zich de beschuldigingen erg¬†aan. Ik besloot de ruzie onderwerp van een klassengesprek te maken en vroeg de kinderen of ze¬†zich het levensverhaal van de Boeddha konden herinneren en wat er geleerd was van zijn¬†wijze lessen. Wat is wijsheid en hoe zou hij, de Boeddha, in een dergelijke situatie¬†gehandeld hebben? Het was even stil en toen stak een jongetje zijn vinger op. ‚ÄėJuf‚Äô, zei hij,¬†‚Äėtoen op een gegeven moment de Boeddha door een man werd uitgescholden zei de Boeddha:¬†‚ÄėVertel me eens beste man, als iemand jou een cadeautje geeft en je wilt het niet aannemen,¬†wat gebeurt er dan met dat cadeau? Bij wie blijft het?‚Äô ‚ÄėHet blijft bij degene die het wilde¬†geven‚Äô, antwoordde de man.

Ik was werkelijk sprakeloos omdat dit kind zo feilloos begreep waar het om ging en dit wist toe te passen op de situatie van het moment. Het was des te opmerkelijker, omdat dit kind op school niet goed kon meekomen en moeite had met alle leervakken. Een tijdje later kwam zijn moeder op school en vertelde dat het kind, wie normaal gesproken thuis nooit iets over school vertelde, tijdens het ontbijt op Moederdag het hele levensverhaal van de Boeddha, tot in de kleinste details, wist te vertellen. De ouders waren diep geraakt en volgens de moeder was dit het mooiste Moederdaggeschenk dat ze ooit had ontvangen!

Voorbeelden van krachtige verhalen voor kinderen:
  • Prins Siddharta, Jon Landaw, Maitreya Uitgeverij
    Verhaal over hoe Prins Siddhartha Boeddha, een verlichte, wordt. Een bron van inspiratie voor kinderen van alle leeftijden en culturen.
  • Boeddhalegenden, Noor Inayat Khan, Sufi Publications
    Twintig Jataka verhalen over de vroegere incarnaties van de Boeddha.
  • Sint Franciscus, Brian Wildsmith, Uitgeverij Christofoor
    Prentenboek over het leven van Franciscus van Assisi. In eenvoudige taal preekt Sint Franciscus tot de mensen en de dieren.
In mijn boek ‘BewustZijn in Opvoeding en Onderwijs’ vind je meer praktische suggesties en levendige voorbeelden uit de praktijk om kinderen te helpen in hun kracht te staan. Je leest er meer in over het gebruik van verhalen uit verschillende tradities, mandala’s, stiltemomenten, mindfulness, concentratieoefeningen en meditaties voor kinderen. Ook geef ik in dit boek inzicht in de achterliggende theorie en laat ik spirituele leermeesters aan het woord over bewust opvoeden en onderwijzen.

Over de auteur van deze tip

Sinds 1985 woon ik in India, voornamelijk in ashrams en op heilige plaatsen. Ik heb Yoga en Vedanta gestudeerd in Rishikesh en Indiase klassieke muziek in Varanasi. In Nederland ben ik opgeleid tot maatschappelijk werkster en leerkracht basisonderwijs.

Ervaringen en ontmoetingen in met name India, hebben mijn universele visie op opvoeding en onderwijs sterk be√Įnvloed. Veel van de opgedane idee√ęn heb ik kunnen toepassen in mijn werk met kinderen. Sinds 1994 begeleid ik reizen door Noord- en Zuid-India.

Ik ben schrijfster van ‘BewustZijn in Opvoeding en Onderwijs’, een boek voor ouders en leerkrachten ge√Įnteresseerd in opvoeding gebaseerd op spirituele waarden. Dit boek is in december 2011 verschenen bij Uitgeverij Viveki.

Naam: Purnima Zweers
Uitgeverij Viveki
Websites:

Meer tips van Purnima »

Reageer op deze tip

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.