Tip over verbondenheid met Jezelf

Kijk naar het positieve achter het gedrag

door Annelies Wiersma

We blijven in onze communicatie met kinderen vaak hangen in de wereld van het doen. Achter elk gedrag zit echter een drijfveer. Als je daarop aanhaakt en dan meteen naar het positieve achter het gedrag kunt kijken, voelt het kind zich meer gezien in wie hij werkelijk is.

Negeer het gedrag en prijs de volhardendheid

Een kind dat jengelt, dramt, je aan de kop zeurt, zal heel verrast reageren als je niet ingaat op dat gedrag maar zijn volhardendheid prijst. Pak die kwaliteit op en moedig het kind aan dat doorzettingsvermogen in te zetten voor iets waar je allebei blij van wordt.

De vijf strategieën van het deugdenproject helpen gezinnen, scholen, organisaties en individuen om het beste in zichzelf te stimuleren. Informatie over boeken, kaarten, posters en workshops via: www.actonvirtues.nl

Over de auteur van deze tip

Ik ben in 2002 begonnen met de begeleiding van gezinnen, scholen, organisaties en individuen om het beste in hen te stimuleren. Daarbij maak ik gebruik van de vijf strategieën van het internationale Deugdenproject.

In 2006/2007 schreef ik over mijn ervaringen met het werken met de deugden in mijn gezin. Het resultaat is ‘Haal het beste uit je kind en jezelf; opvoeden met deugden.’ Schrijven, vormgeven en uitgeven is inmiddels een nieuwe passie geworden.
Via mijn bedrijf ACT on Virtues verzorgde ik de uitgave van Linda Kavelin Popov’s boek laatste boek ‘Adempauze’ en ‘Reflectiekaarten: 100 deugden om je te inspireren’. Nieuwe uitgaven – geïnspireerd op het Deugdenproject – verzorgen, is voor de komende jaren een van de kernactiviteiten van ACT on Virtues. Ook geef ik graag lmini-workshops, zoals ouderavonden op scholen.
Ideeën hiervoor zijn van harte welkom!

In 1994 is het Virtues Project door de Verenigde Naties uitgeroepen tot het beste opvoedingsprogramma voor gezinnen van alle culturen! Intussen wordt het toegepast in meer dan 85 landen.

Naam: Annelies Wiersma
Act on Virtues
Websites:

Meer tips van Annelies »

Reageer op deze tip

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.