Tip over verbondenheid met Materie

Met kinderen op zoek naar energie

door Bart de Koning

Alles wat je doet kost energie. Je hebt energie die je zelf maakt. Maar ook energie uit een snoertje of uit brandstof. Waar komt die energie eigenlijk vandaan? En wat is er binnens- en buitenshuis van te zien. Leuk om daar eens naar op zoek te gaan met je kinderen.

Praat eens met je kinderen over energie in en rondom je huis

Wat gebruikt er allemaal energie? Al snel komt het gesprek op stopcontacten en batterijen. In batterijen zit een heel klein beetje energie. Je krijgt er geen schok van.

Als je met je vingers in het stopcontact zit, wel. Iedereen kent wel enge verhalen van iemand die een schok kreeg. Wat zit er eigenlijk achter het stopcontact? Je zou zo klein moeten zijn als een mier om daar achter te komen. Er lopen vast draden achter het stopcontact, maar waar naartoe?

Ga eerst maar eens een kijkje nemen in de meterkast. In de meterkast zit de elektriciteitsmeter? Vaak zie je het klokje lopen. Waar gebruik je nu allemaal elektriciteit? Er staan rare letters op. KwH, dat is Kilowattuur. Daar wordt stroom in gemeten.

In de meterkast zit ook de gasmeter. Het gasfornuis brandt op aardgas. Maar ook warm water wordt met aardgas gemaakt. Warm water voor de douche, voor de kraan, maar ook voor de verwarming. Loopt de aardgasmeter ook? En waar wordt dat in gemeten? In m3 (dat is kubieke meter, een meter bij een meter bij een meter).

Nu ga je naar buiten. Op zoek naar een geheimzinnig huisje waarop staat: Hoogspanning! Levensgevaar! Met daarop nog een bliksemschicht. Vertel daar dat de elektriciteit via hoogspanningsmasten (die zien kinderen langs de snelweg) naar de stad gaat, dan gaat het ondergronds naar een transformatorhuisje (zo heet dit rare gevaarlijke huisje). Daar wordt de spanning omlaag gebracht. En dan gaat het naar de huizen.

Veel plezier met deze ontdekkingstocht.

Deze tip en vele andere natuur- en milieuactiviteiten vind je in het boekje ‘Naar Buiten in het voorjaar’ van Bart de Koning. Je kunt het als pdf of als boekje aanschaffen op www.natuureducatie.com/winkel .

Over de auteur van deze tip

Ik werk sinds 1997 als zzp-er aan educatie en beleving in natuur en milieu. In mijn werk organiseer ik naschoolse natuurclubs en kinderfeestjes. Deze praktijkkennis verwerk ik in trainingen aan pedagogisch medewerkers en in boekjes vol met tips over wat je kunt doen met kinderen in de natuur. De laatste uitgave heet: ‘Naar Buiten in het voorjaar’ en deze gaat over onkruidsoep maken, tuinieren op de vierkante meter, kikkervisjes en rupsen grootbrengen, energie, de voorjaarsschoonmaak en hoe je een regenboog maakt met een plantensproeier.

Naam: Bart de Koning
Specialist Natuur en Milieu Educatie
Website:

Meer tips van Bart »

Reageer op deze tip

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.