Veel ouders vragen zich af hoe ze kunnen zorgen dat hun kind meer zelfvertrouwen krijgt. Zelfvertrouwen wordt als een belangrijke eigenschap of kwaliteit van het kind gezien. En terecht, een kind met veel zelfvertrouwen zal het leven makkelijker tegemoet treden.
Geef je kind iets moois: geef het vertrouwen
Wat is dat eigenlijk, zelfvertrouwen? Letterlijk betekent het: vertrouwen op je zelf, vertrouwen in je zelf. Vaak wordt bedoeld: erop vertrouwen dat je iets kunt, als tegenpool van faalangst.
Maar is het niet veel meer? Vertrouwen dat je het leven aankunt? En zelfs: vertrouwen dat je goed bent zoals je bent? Dat vind ik eigenlijk belangrijker, want dan is het ook niet erg als dingen mislukken, als je iets niet kunt. Dat geeft pas stevigheid en veerkracht!
Uiteindelijk is zelfvertrouwen misschien ook wel vertrouwen in het leven. Dat het leven je geeft wat je nodig hebt, dat je het leven kunt nemen zoals het komt…
Wat is er nodig voor een kind om zelfvertrouwen te ontwikkelen? In de eerste plaats het vertrouwen van zijn ouders! Nou, vertrouwen is iets wat je geeft. Bij voorbaat.
En dat is nou juist gemakkelijker gezegd dan gedaan. Dus wat er nodig is, is dat je je eigen angsten onderkent en onderzoekt. Hoeveel vertrouwen heb jij in je kind, en waar regeert de angst? Hoeveel vertrouwen heb jij eigenlijk in jezelf en in het leven?
Verder heb ik nog wat concrete tips voor je:
Wees zuinig met het geven van advies of hulp
Je stimuleert het zelfvertrouwen van je kind als je hem de ruimte geeft om de dingen op zijn eigen manier te doen, zijn eigen fouten te maken, zijn eigen ontdekkingen te doen. Dat vergroot de autonomie van het kind. Dat betekent dus ook, dat je het kind stimuleert om zijn eigen oplossingen te vinden. In plaats van dat jij adviezen aanreikt. Ook als het kind je iets vraagt, kun je eerst vragen: “heb je zelf een idee?” of “waar of hoe zou je een antwoord kunnen vinden?”. En als je wel graag hulp wilt bieden, vraag dan eerst toestemming: “vind je het goed als ik je erbij help of wil je het zelf proberen uit te vinden?”
Gun je kind zijn dromen en fantasieën
Dat betekent dat je het enthousiasme van je kind deelt in plaats van het voor te bereiden op een teleurstelling (“ik zou er maar niet teveel op rekenen”).  Juist door hen hun eigen ervaringen te gunnen, kunnen ze vertrouwen in zichzelf en in het leven ontwikkelen. En bovendien: hoe zeker kun je zijn dat je eigen verwachting klopt? Laat je eens verrassen door wat je kind kan!
Laat merken dat je in je kind gelooft
Ook al kan ie het nu nog niet, laat merken dat je erop vertrouwt dat het wel komt. “Op een dag kan jij dat ook. Het komt wel, als jij er aan toe bent”.
Neem je kind serieus en luister goed naar hem of haar
Om het vertrouwen te ontwikkelen dat je goed bent zoals je bent, heb je net als ieder mens erkenning nodig. Ook je kind wil gezien en gehoord worden. Daarom is het zo belangrijk dat je goed naar je kind luistert, en dat je wat je hoorde zo kunt teruggeven dat het zich ook daadwerkelijk gehoord voelt. Dan weet je kind dat ie er toe doet.
Error thrown
Call to undefined function ereg()