Tip over verbondenheid met de Ander

Dat geeft zelfvertrouwen!

door Karla Mooy

Iedereen weet dat je opfleurt van complimenten, dat gedachten over wat je allemaal goed doet je inspireren. Terwijl het denken over wat je niet goed doet, je energie wegneemt en je alleen maar meer laten piekeren. Toch zijn we allemaal min of meer gefocust op wat we niet goed doen. Niet zo vreemd, want zo zijn we opgevoed. In onderwijs en opvoeding werd en wordt veel nadruk gelegd op wat niet goed is en wat beter moet. Jij als ouder kunt dit nu doorbreken.

Heb aandacht voor de kwaliteiten van je kind.

Ieder mens wordt geboren met een specifieke aanleg, de fabrieksinstelling. Dat hoort bij je. Dat noemen we kwaliteiten. Vaak hebben we het over positieve en negatieve eigenschappen. Maar als je goed kijkt, hebben veel eigenschappen zowel een positieve als een negatieve kant. Het is maar hoe je er naar kijkt. Geduld bijv. wordt als positief gezien. Maar iemand die erg geduldig is, kan ook wel eens te afwachtend zijn. En iemand die ongeduldig is, heeft als positieve kant dat hij daadkrachtig is. Als je dus goed kijkt kun je bij iedereen een heel scala aan kwaliteiten ontdekken.

Als je iemand anders jouw kwaliteiten hoort benoemen, dan begin je vanzelf te stralen. Dat komt omdat je een compliment krijgt, maar ook omdat je voelt: ja, dat klopt, dit ben ik. Je komt in contact met je kern. Het geeft je een positieve impuls. Het is een boost voor je zelfvertrouwen. Het werkt inspirerend en stimulerend. En het geeft je inzicht in jezelf, in hoe je in elkaar steekt.

Stel je voor dat je je kind dit mee geeft in je opvoeding. Dat hij of zij regelmatig van jou een kwaliteit hoort, die je benoemt. Je kind krijgt zin om nog meer van zichzelf te laten zien, nog meer kwaliteiten in zijn handelen naar buiten te brengen.

Wat je daar als ouder voor moet doen is leren focussen op kwaliteiten. Leren om ze te zien, op te merken wanneer er eentje in actie is. Kijk eens als je een negatieve eigenschap denkt tegen te komen, wat daar de positieve kant van is. Een druk kind is ook een kind met veel enthousiasme, of met veel plannetjes, vindingrijk of creatief. Een kind dat niet zo flexibel is, is misschien wel heel nauwkeurig, of goed in het nakomen van afspraken.

Wat je hierbij kan helpen is het Kinderkwaliteitenspel. Het bestaat uit kaartjes met allerlei kwaliteiten erop. Je kunt de kaartjes gebruiken voor allerhande spelvormen: er staan diverse voorbeelden in de handleiding. Je kunt bijvoorbeeld een kind een kaartje laten pakken waarvan het zelf vind dat het bij hem past. Of blind een kaartje laten trekken en vertellen of het bij je past of niet. Ook leuk is het om een kaartje voor je broertje of zusje, je vader of je moeder te pakken, wat past bij hen?

Het kinderkwaliteitenspel is te bestellen bij het CPS. Ga naar www.cps.nl en vul bij het zoekvenster in Kinderkwaliteitenspel. Ook is het te koop bij bol.com. En misschien ook in de betere speelgoedwinkel of een alternatieve boekhandel.

In elk geval veel succes en plezier gewenst met het ontdekken en benoemen van de kwaliteiten van je kind.

Over de auteur van deze tip

Ik leer ouders van kinderen met gedragsproblemen, hoe ze een fijn gezinsleven kunnen hebben door beter af te stemmen op hun kind en door uit de machtsstrijd te komen. Mijn aanpak is gebaseerd op respect, authenticiteit en vertrouwen.
Kijk op www.ontspannenopvoeden.nl voor de gratis video ‘Wat elke ouder zou moeten weten.

Mijn uitgangspunten zijn vertrouwen in kinderen, respect, erkenning en acceptatie. Daarbij is het belangrijk dat de opvoeder inzicht heeft in zijn/haar eigen patronen en triggers.

Deze andere manier van opvoeden is niet alleen eerlijker naar het kind toe, maar uiteindelijk ook makkelijker, effectiever en leuker.

Als je rechtsboven in dit blokje op www.ontspannenopvoeden.nl klikt vind je daar een gratis e-book met 7 tips voor meer ontspanning in de opvoeding. Ook vind je op die site mijn blog met meer dan 20 artikelen over opvoeden.

Naam: Karla Mooy
Essentieel Coaching
Websites:

Meer tips van Karla »

Reageer op deze tip

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.